GASTRONOMIA

El xef Martín Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, opta al premi millor Cuiner 2023

El xef Martín Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, opta al premi millor Cuiner 2023 / puigcerda.cat
Les votacions estaran obertes a la pàgina web de La Vanguardia fins al proper 3 de novembre a les 12h

El cuiner argentí, format en grans cuines com “El Bulli”, “El Capricho” o “Casa Marcial”, porta més de cinc anys regentant a Puigcerdà un petit restaurant anomenat 539 Plats Forts. Amb el seu model de cuina artesana ha aconseguit fer-se un lloc en el sector i convertir-se en un dels establiments culinaris més únics i destacats de la comarca.

Natural de Córdoba (Argentina), el Martín va arribar a la nostra Vila amb la finalitat d’assessorar un altre negoci gastronòmic i es va enamorar de la Vila i de la seva gent. El seu esperit viatger i aventurer el va fer marxar d’aquí, però va quedar tan captivat pel que li oferia aquest entorn idíl·lic  que va decidir tornar per establir-se a la Cerdanya amb un restaurant propi.

El seu local no només ofereix una cuina “pròxima, salvatge i simple”, sinó que també brinda una experiència diferent, ja que és ell mateix qui rep els seus comensals, els pren nota, els cuina i els explica detalls i anècdotes sobre cadascuna de les propostes que tastaran.

Actualment hi ha 28 plats disponibles a la seva carta, però cada setmana l’oferta canvia i s’adapta. A més, tot i que treballa completament sol, en Martín ofereix dos menús degustació diferents i una carta de vins que supera les 60 seleccions.

El xef Martín Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, opta al premi millor Cuiner 2023 / Foto: @6qtena.

El xef descriu el seu restaurant com un lloc on es cuina amb afecte, on la gent pot venir a gaudir, a xerrar i a compartir les seves idees i opinions gastronòmiques.

Precisament el format de barra japonesa permet que els 8 comensals que entren per torn s’asseguin davant del cuiner i siguin testimonis de com treballa el producte, creant així una atmosfera propera, casolana i familiar.

Les propostes culinàries que ofereix el cuiner al 539 porten el seu segell d’identitat i tenen la brasa com a nexe comú. A més, tots estan basats en una matèria primera excepcional, amb uns productes exclusius de rigorosa estacionalitat i de la màxima proximitat possible, només a l’abast de les millors estrelles Michelin.

És cert que la idea d’un argentí en una barra japonesa fent cuina mediterrània a Puigcerdà pot semblar una mica arriscada, però a vegades les idees més esbojarrades són les que millor funcionen. De fet, el seu local compta a Google Maps amb una nota mitjana de 4,9/5 (amb 224 ressenyes) i el 2021 les seves croquetes de pernil van ser finalistes al congrés gastronòmic més important del món, el “Madrid Fusión”.

Martin Comamala. Foto: @6qtena.

“Gastronomic Forum Barcelona”

Si us voleu sumar a la seva bogeria i votar-lo com al millor cuiner de l’any, podeu fer-ho a través de la pàgina web de La Vanguardia fins al pròxim 3 de novembre.

El premi Cuiner 2023 s'entregarà al “Gastronomic Forum Barcelona” d'aquest pròxim novembre i s’impulsa de forma conjunta amb La Vanguardia.

L’objectiu principal d’aquest concurs és donar a conèixer cuiners emergents que destaquen per treballar amb productes de proximitat, ser sensibles a les produccions ecològiques, col·laborar amb productors locals i contribuir a difondre els seus valors.