10.07.2020 |
Viure als Pirineus

GASTRONOMIA

Carlit, un trosset de la Cerdanya a casa nostra

La majoria dels plats de trinxat i dels altres productes del Carlit es comercialitzen a Catalunya, l’empresa també exporta a França i al Regne Unit. 

Xavier Espuña, impulsor del trinxat ecològic de la Cerdanya/Marcel·lí Pascual
Xavier Espuña, impulsor del trinxat ecològic de la Cerdanya/Marcel·lí Pascual
Carlit, un trosset de la Cerdanya a casa nostra

Artesanies Carlit és una de les empreses d’alimentació més emblemàtiques de la Cerdanya. I el seu plat estrella és el trinxat fet amb col, patata i panxeta. Són molts els plats de trinxat acabats de fer que cada dia surten des de l’obrador de Puigcerdà en direcció a botigues i supermercats d’arreu del país.

L’artífex d’aquesta iniciativa empresarial és el Xavier Espuña, un enamorat de l’alta muntanya, que amb els seus productes ha aconseguit portar a casa de cadascun dels seus clients un trosset de la Cerdanya

L’origen de l’empresa Carlit es remunta a l’any 1998 (l’any passat va complir 20 anys) i el primer producte que va comercialitzar va ser el pa de fetge elaborat exclusivament amb llet de vaca de ramaderies de la Cerdanya. Fet de forma artesana, el pa de fetge Carlit va guanyar-se el prestigi i el reconeixement d’una àmplia clientela. Això va animar el Xavier Espuña a dur a terme un dels seus somnis, comercialitzar el trinxat que avui ha esdevingut la seva principal referència i la imatge més visible d’una marca que està estretament vinculada a la gastronomia, l’esport i l’alta muntanya.

Foto Trinxat ECO Carlit

Any rere any, i a poc a poc, a Carlit han anat ampliant la seva gamma de productes, sempre d’acord a la mateixa filosofia i identitat pròpia (producte gourmet, elaborat amb aliments de primera qualitat). Altres productes de l’empresa són el magret d’ànec, la llonganissa de la Cerdanya, així com trinxat ecològic i vegà que complementen aquell trinxat clàssic que ha esdevingut un clàssic de la cuina cerdana.  

La família gastronòmica de productes del Carlit creix, ho ha fet progressivament des del seu inici i fins a l’actualitat, de la mateixa manera que creix el seu mercat: encara que la majoria dels plats de trinxat i dels altres productes del Carlit es comercialitzen a Catalunya, l’empresa també exporta a França i al Regne Unit. 

Nous productes: la raclette i la fondue

La darrera novetat gastronòmica que aquest 2019 ha comercialitzat Carlit és la raclette i la fondue que, tot i no ser originàries de la Cerdanya, encaixen perfectament amb la filosofia de l’empresa del Xavier: la cuina del fred, fàcil de preparar i de compartir, elaborada amb productes locals, en aquest cas amb llet de granges de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Carlit, un trosset de la Cerdanya a casa nostra
Comentarios