ELECCIONS MUNICIPALS 28M

La CUP explica el projecte de creació d’un centre de Recerca de la llet i el formatge

Núria Valls, candidata de la CUP a la Seu d'Urgell, atenent els mitjans de comunicació / CUP
Consideren que el Centre de Recerca és una aposta clau pel territori, que ha d'actuar de paraigües del conjunt de projectes que hi ha sobre el sector.

Aquest divendres 12 de maig la CUP, de la mà d’en Bernat Lavaquiol, enginyer forestal i agrònom i Arnau Quingles, formatger, ha explicat a la població en que consisteix el projecte de creació d’un centre de Recerca de la llet i el formatge.

Aquest projecte ja fa dos anys que s’està treballant des de la candidatura. Va iniciar-se amb un conjunt de converses amb diferents representants del sector làctic com Cooperativa Cadí, Artesans Formatgers de la comarca, representants sindicals, el rector de la Universitat de Lleida i el Centre Tecnològic Forestal i es va presentar al govern municipal i representants de la Generalitat al setembre del 2021. El projecte es va veure amb bons ulls per part de les dues administracions.

Bernat Lavaquiol i Arnau Quingles han explicat el projecte de creació d’un centre de Recerca de la llet i el formatge / CUP

Tot i així, i després de quasi bé dos anys de paraules buides del govern municipal, aquest ha fet escassos passos per tirar endavant i liderar aquest projecte. Tanmateix, des de la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la pròpia consellera Teresa Jordà valoren molt positivament aquest projecte.

La CUP considera que el Centre de Recerca és una aposta clau pel territori, que ha d’englobar i actuar de paraigües del conjunt de projectes que hi ha sobre el sector -com el gran treball que es realitza amb “Projecte de dinamització del sector làctic a les comarques de l’Alt Urgell i La Cerdanya”, l’Institut de la Llet que també està sobre la taula, l’Escola de pastors, les Escoles Agràries…-. El que plantegem és anar una mica més enllà, i que el projecte del Centre de Recerca ha d’incloure també altres àmbits com la investigació i la sinergia amb centres de Recerca i Universitats, per tal de revertir els problemes estructurals del Pirineu. Necessitem reforçar un sector puntal en l’economia de muntanya i tota l’economia circular que se’n desenvolupa com la producció de farratges, transport, salut animal, gestió de forest, industrial, etc.