PEDRA SECA

El Projecte PETRA posa en valor el patrimoni de la pedra seca del Pirineu

El cap de files del projecte és la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i compta amb un seguit de socis de l’àrea transfronterera, entre els quals l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA)

PEDRA SECA 3
photo_camera Paret de pedra en sec al serrat de Giroles, a l'Alt Àneu / @xavialtaneu Xavi d'Isavarre

El proppassat 30 de novembre, el Comitè de Programació del programa POCTEFA va resoldre la primera convocatòria de projectes POCTEFA 2021-2027 per al foment del desenvolupament sostenible del territori transfronterer Espanya-França-Andorra.

Entre els seleccionats hi ha el projecte ‘PETRA’, que ha obtingut la millor puntuació del seu àmbit o eix. El seu objectiu central és posar en valor el patrimoni de la pedra seca del Pirineu, des del punt de vista del seu coneixement per a una correcta gestió i el seu aprofitament cultural i turístic. El projecte té una durada de tres anys i finalitzarà el desembre de l’any 2026.

Comunitat de Treball dels Pirineus

El cap de files del projecte és la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i compta amb un seguit de socis de l’àrea transfronterera, a part l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA): el Govern d’Andorra, la Diputació d’Osca, el Parc Natural Régional des Pyrénées Catalanes, la Universitat de Pau (França) i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises.

Pedra seca curs Museu de Camins 2
 Curs de pedra seca del Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Museu de Camins / @MuseudeCamins

El projecte PETRA desenvoluparà accions que contribueixin al coneixement de la pedra seca (inventaris, publicacions, geolocalitzacions..), a la professionalització dels agents culturals que participen de la seva gestió (accions formatives), a la conservació (projectes pilot per a la restauració d’elements), a les intervencions artístiques, així com la creació d’itineraris.

Una tècnica respectuosa amb l’entorn

La tècnica de la pedra seca es caracteritza pel seu respecte al medi ambient, ja que no utilitza materials artificials ni produeix residus. L’art de la pedra seca pot contribuir a la inserció professional, al foment del turisme sostenible, a l'aplicació de solucions basades en la natura davant dels riscos naturals o fins i tot a la protecció de la biodiversitat.

La participació de l’IDAPA es traduirà en el foment del coneixement de la tècnica de construcció amb pedra seca per a la seva correcta transmissió a futures generacions mitjançant accions formatives.

IDAPA logo