HABITATGE

El Govern acorda limitar el preu del lloguer a la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Tremp i Sort

Els propietaris de cinc o més immobles urbans seran considerats grans tenidors
La Seu Panoràmica
photo_camera El Govern acorda limitar el preu del lloguer a la Seu d'Urgell (a la imatge), Puigcerdà, Tremp i Sort / Feliu Sirvent

La Generalitat ha acordat limitar el preu del lloguer en 140 municipis de Catalunya amb el mercat residencial tensionat, 4 de l'Alt Pirineu: la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Tremp i Sort). 

El Departament de Territori ha resolt la cinquantena d’al·legacions que ha rebut a la declaració, el 22 de juny passat, de 140 municipis del país com a zones de mercat residencial tensionat amb l’objectiu de poder-hi limitar el preu del lloguer. En el període d’al·legacions i d’audiència pública als 140 municipis i una quarantena d’entitats del sector, el Govern ha estimat les esmenes que demanaven rebaixar de “més de 10” a “5 o més” el nombre d’immobles de propietat que marquen, per llei, qui és un gran tenidor.

Aplicació de l’índex de preus del lloguer català

En els 140 municipis que han estat inclosos en la nova memòria és on el Govern aplicarà les mesures de contenció de les rendes que recull la llei estatal, que té molts punts en comú amb la llei pionera que Catalunya va impulsar l’any 2020 en matèria de contenció de lloguers (Llei 11/2020) i que el Tribunal Constitucional va tombar. Així, el lloguer dels nous contractes tampoc podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer. Catalunya ja disposa d’un índex propi, que està actualitzat, plenament vigent i que es va fer servir per implementar la regulació dels lloguers que ja preveia la llei catalana. La secretaria d’Habitatge i el MITMA han creat un grup de treball per analitzar com s’ha d’implementar aquest índex.