VULCANISME

El Parc Natural de l'Alt Pirineu impulsa una georuta a la caldera volcànica d'Estac

Fa uns 300 milions d'anys la gran caldera volcànica d'Estac va fer una enorme erupció piroclàstica.
Caldera volcànica Estac 1
photo_camera Caldera volcànica Estac 1

El Parc Natural de l’Alt Pirineu impulsa una nova georuta a la caldera volcànica d’Estac, a Soriguera. La nova ruta té un recorregut de quatre quilòmetres i permet observar les roques volcàniques que es van generar durant una súper erupció en un vulcanisme antic fa 300 milions d’anys.

La nova georuta, que es presentarà aquest proper dissabte a les 11 hores, sortirà des de l’aparcament de Soriguera i consta de 9 parades interpretatives que permet observar les roques volcàniques des de la base, fins el sostre de la caldera volcànica. Al llarg del camí també es pot observar la flora característica de la zona i uns paisatges de gran bellesa.

Així mateix, per tal de facilitar la interpretació del vulcanisme durant l’itinerari s’ha realitzat una guia geològica i diferents cartelleres i faristols. La ruta també es pot trobar a la plataforma Wikilok.

Caldera volcànica Estac 3
Caldera volcànica Estac 3

En l’elaboració de la ruta hi ha col·laborat els veïns i veïnes d’Estac, l’Ajuntament de Soriguera, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDEA) del Centre Superior d’Investigacions Científiques.

Caldera volcànica Estac 2

La creació d’aquesta georuta s’emmarca dins de les actuacions impulsades pel Parc Natural de l’Alt Pirineu per a la millora de la conservació de la geodiversitat i el patrimoni geològic, en línia amb l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya.