22:40h. Dissabte, 21 d'Abril de 2018

La Plataforma contra l'Autopista Elèctrica contra el recreixement de la línia Foradada-La Pobla

Red Eléctrica de España no vol modificar ni un mil·límetre del traçat d'aquesta línia construïda a pocs metres de poblacions i d'habitatges habitats

Estació elèctrica de la Pobla de Segur
Estació elèctrica de la Pobla de Segur

La Declaració d'Impacte Ambiental favorable al projecte de la línia d'alta tensió Foradada del Toscar (Osca)-La Pobla de Segur(Pallars Jussà), que la Generalitat va publicar el passat 7 d'abril al Diari Oficial portarà a la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica a fer accions informatives i de protesta contra el projecte. La plataforma creu que el projecte resulta ''inacceptable'' i suposa un ''autèntic atemptat contra la salut pública'' per ''l'obstinació'' de Red Eléctrica de España de no modificar ni un mil·límetre del traçat d'aquesta línia, construïda tan a prop de les poblacions afectades com perquè en diversos casos els seus cables arribin a sobrevolar habitatges habitats. La Plataforma vol demanar a la Generalitat que exigeixi a REE redefinir el projecte al seu pas per nuclis habitats.

La Plataforma diu que les afeccions a la salut que causarà als habitants de les poblacions afectades són les que els generen més indignació i creu que Red Eléctrica de España ''s'entesta a no modificar el traçat'' per evitar haver d'acollir-se a la legislació vigent que podria obligar-la fins i tot al desmantellament de la línia.

Pel que fa al pas d'aquest corredor, de 220Kv, pel Pallars Jussà passa a 350 metres de Torre de Tamurcia, a 3,6 metres de Torogó, a 160 metres d'Espluga Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, 680 metres de Toralla o 570 d'Erinyà. A la Pobla de Segur passa a 12 metres d'algunes cases d'una urbanització. 

La Declaració d'Impacte Ambiental favorable de la Generalitat diu en el punt 6.1 'Condicions sobre l'alternativa escollida' que ''prèviament a l'inici de les obres, el promotor ha de clarificar les discrepàncies envers l'afectació a nuclis o edificacions per suposat incompliment de les distàncies mínimes de línies elèctriques d'alta tensió a nuclis habitats que determina tant la normativa vigent com els criteris estandarditzats''.

La Plataforma indica que en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.

Les accions a realitzar s'aniran concretant en properes reunions de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica. La reunió per informar de l'estat del projecte és va celebrar el passat dia 5 de maig a Pont de Montanyana. 

Una de les accions ja aprovades és la redacció d'un manifest per demanar a la Generalitat que obligui a REE a redefinir el projecte en zones habitades. Aquest manifest el portaran en els pròxims dies als Consells Comarcals i als ajuntaments del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça.