METEOROLOGIA

Una càmera web instal·lada a Cereja mostra Llívia, la vall cerdana i el Cadí-Moixeró en temps real

És una iniciativa del Projecte 4 Estacions, una entitat sense ànim de lucre "conformada per un grup de persones apassionades pel medi ambient, la meteorologia i la climatologia"
càmera web Llívia
photo_camera Una càmera web instal·lada a Cereja mostra Llívia, la vall cerdana i el Cadí-Moixeró en temps real / llivia.org

Des de fa uns pocs mesos que Llívia disposa d'una càmera web que, instal·lada a Cereja, mostra la vila i el nucli agregat en temps real. La "webcam", una Hikvision 360 graus, és una iniciativa del Projecte 4 Estacions, una entitat sense ànim de lucre integrada per diferents persones apassionades pel medi ambient, la meteorologia i la climatologia. Gràcies a aquesta càmera, que funciona les 24 hores del dia, es pot veure Llívia, Cereja, una part de la vall cerdana, el Puigmal i el Cadí-Moixeró, amb les estacions d'esquí de la Molina i Masella, per exemple, entre altres. Així, l'última nevada, aquesta setmana, es va poder seguir en directe a través d'aquesta càmera. L'entitat ho va difondre per la xarxa social:

https://twitter.com/P4Estacions/status/1745087287619154162

L'aparell es va instal·lar a primers del 2023. Es troba a la casa Mas Farner de Cereja. La instal·lació ha estat possible gràcies a la donació econòmica d'un particular que ha permès l'adquisició de l'aparell. A més, el cost de l'electricitat i de la connexió wifi anirà a càrrec dels propietaris de la casa.

Una iniciativa que té uns 5 anys de vida
El Projecte 4 Estacions disposa d'unes 30 càmeres al Pirineu i pre-Pirineu. D'aquestes, tres són a Cerdanya: Lles de Cerdanya, el Refugi de Malniu (Meranges) i Cereja (Llívia), a 1.350 metres. Aquest últim any, el 2023, les càmeres han estat consultades per 37.000 usuaris amb un total de 420.000 visites.

La iniciativa tira endavant gràcies a 12 membres –geògrafs, enginyers, informàtics i aficionats a la meteorologia, entre altres— que treballen en el projecte de forma desinteressada. L'objectiu és obrir una finestra del Pirineu al món. "Apostem per apropar aquesta gran ciència a tothom amb previsions, càmeres en rigorós directe i curiositats del nostre territori.", segons expliquen ells mateixos al web de l'entitat: https://www.projecte4estacions.com/

El Projecte 4 Estacions va néixer el 2018. Gràcies a les donacions econòmiques que reben de particulars o empreses, poden dur a terme les tasques de manteniment de les càmeres instal·lades. La voluntat és arribar a la xifra de 50 càmeres. La difusió del projecte està centrada a les xarxes socials i compten amb 25.000 seguidors a X (abans Twitter) i 13.000 seguidors a Instagram.