PATRIMONI

Uns 1.200 cantaires de 38 corals de Catalunya omplen de música el romànic de la Vall de Boí

Commemoren la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll
Cantaires romànic la Vall de Boí 1
photo_camera Cantaires d'arreu de Catalunya davant de l'església de Sant Climent de Taüll / Alba Mor

Uns 1.200 cantaires de 38 corals de Catalunya han omplert de música la Vall de Boí aquest diumenge per commemorar els 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. L'acció s'ha dut a terme en el marc de la 14a edició del Lleida Canta, la trobada de corals organitzada per la Coral Maristes Montserrat de Lleida. Després d'una cantada de benvinguda, les corals s'han distribuït en grups per cantar de manera paral·lela en diferents espais del conjunt romànic com l'església de Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Sant Joan de Boí. La jornada ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura, l'Ajuntament de la Vall de Boí i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí.

Cantaires romànic la Vall de Boí 2
Cantaires de tot Catalunya durant l'assaig del cant comú / Alba Mor

La Coral Maristes Montserrat de Lleida enguany ha escollit la Vall de Boí com a escenari del 14è Lleida Canta en un acte inclòs dins la programació de l'Any Taüll. "Ha estat un encert", ha considerat la Lluïsa, directora de les corals de l'Orfeó Terrall de les Borges Blanques, de l'Olivera de Castelldans (Garrigues) i la Coral Morunys de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès).

En la mateixa línia s'ha expressat el Francesc, del municipi del Masnou (Maresme), qui ha dit que "sempre és agraït" trobar-se amb altres corals. Vinguda d'Alcanar (Montsià), la Maribel ha assegurat que la jornada ha estat "genial" i "ben organitzada".

Cantaires romànic la Vall de Boí 3
Cantaires d'arreu de Catalunya davant de l'església de Sant Climent de Taüll / Alba Mor 

Al llarg del matí d'aquest diumenge i distribuïdes en diferents grups, les corals han ofert les seves cançons als veïns de la Vall de Boí. Així mateix, els cantaires han tingut l'oportunitat de descobrir la història i el patrimoni de la zona de la mà de voluntaris locals.

Cap a dos quarts de dues del migdia els cantaires s'han retrobat sota la pluja a l'església de Sant Climent de Taüll per dur a terme un cant comú com acte de cloenda de la jornada musical.

Cantaires romànic la Vall de Boí 4
Cantaires a l'interior de l'església de Santa Maria de de Taüll / Alba Mor 

Fora de la programació, els participants del Lleida Canta han compartit un dinar i una sobretaula a càrrec del grup Ribatònics. Durant la tarda, l'organització donarà a conèixer la data i el lloc de la propera edició de la trobada.

El Lleida Canta va néixer amb la voluntat de fer sortir les corals dels seus escenaris habituals per maridar la música amb algun altre àmbit. "Ja ho hem fet amb l'oli i el vi", ha explicat Francesc Balcells, de la comissió del Lleida Canta. Així mateix, Balcells ha destacat que trobades com les d'aquest diumenge donen visibilitat al cant coral a nous públics. "Ens escolten persones que potser mai vindrien als nostres concerts", ha dit.