Opinió

Youtubers andorrans

Des que tinc ús de raó, com la resta d'urgellencs, catalans i espanyols, soc prou coneixedor del fet que molts famosos, siguin esportistes o del món de l'espectacle, han demanat -  i automàticament, se'ls ha concedit - pagar impostos a Andorra enlloc de al seu país, que seria el més normal. Això ho han fet quan els seus gestors s'han adonat que el tram d'impostos (que en l'actualitat és gradual i paga més qui més té) que se'ls aplicava des d'Hisenda a les seves grans fortunes era molt alt, a parer seu.

Llavors molts d'aquests patriotes solidaris es buscaven una adreça a Andorra, on no se'ls ha vist mai per cert, i juntament amb la nacionalitat andorrana deixaven de pagar impostos al seu país, i en pagaven molt poquets a l'estat andorrà. Arantxa Sánchez Vicario, Jorge Lorenzo, la “muy española” Marta Sánchez, Alberto Contador…, i molts més així ho han fet.

Això evidentment pels contribuents que complim cada any sense falta no és de rebut, però tampoc tallarem la carretera per aquest motiu, ja que això és feina dels inspectors d'Hisenda, evidentment.

On sí que s'ha passat la línia vermella infranquejable, almenys per mi, és quan en lloc d'evadir impostos els famosos, ho fan els anomenats youtubers, com en Rubius, Vegeta777, The Grefg, etc.

Per què us preguntareu?

Doncs molt senzill, aquests estaquirots són influencers de la majoria de joves i infants del nostre país. Els veuen, els segueixen i els hi fan cas, creen tendència, es copien la seva roba i els seus pentinats, i a més d'evadir impostos són tant necis que en fan bandera i ho expliquen a les seves xarxes com si fos una cosa correcta i necessària, enlloc d'explicar que els impostos ens garanteixen metges, infermeres, infraestructures i educadores, així com tot tipus de serveis bàsics per a la vida diària.

Aquests tipus no poden enviar el seu missatge impunement ja que el que aconseguiran és inocular el virus de la insolidaritat i l'individualisme als nostres joves, trencant així el contracte social establert i fins i tot, trencant l'estat del benestar i la pau social que, ara mateix, ja s'agafa amb pinces.

Dit això, Andorra, així com Irlanda o Luxemburg, fa 'dúmping' fiscal, ja que s'ho pot permetre, perquè molts i moltes de les seves treballadores no resideixen allà sinó als seus propis països d'origen i, per tant, no utilitzen els serveis bàsics andorrans…, però això ja seria per un altre article.

Ara l'urgent és protegir els i les nostres filles de missatges perillosos de 4 analfabets.

Xavi Munt (INTERSINDICAL) i un pare anònim