Opinió

Empreses i inflació: com actuar?

Segurament, vaig tenir la mala sort de viure el pitjor escenari inflacionari en la història de la humanitat, inflació de 1.000.000% anual. A Veneçuela podies ser ric un any i absolutament pobre el següent, als supermercats remarcaven els preus diversos cops al dia i la població preferia comprar qualsevol article a tenir diners.

La situació a Europa no és la mateixa però ens hem allunyat del model alemany d'inflació baixa i controlada. De fet, hi ha economistes que recomanen una inflació entre el 2 i el 5% com a saludable per a l'economia, ja que incentiva el consum i no comporta una empobriment massiu de la classe mitja.

La inflació castiga a l'estalviador i premia a l'endeutat.

A nivell empresa, què passa? Primer, baixa el poder adquisitiu del consumidor i baixen les vendes. Hi ha dificultat per traslladar tot l'increment del cost total del producte al preu i, per tant, les empreses solen sacrificar marge comercial. Aquelles empreses amb necessitat de Cash Flow, o sigui de fer caixa diària, poden tenir dificultats de liquiditat a curt. La competència traurà totes les ungles i encara posarà més pressió als preus. Els dèbils moriran pel camí.

La inflació és el lladre silenciós, encareix els costos, redueix el marge i et deixa a la ruïna.

Què has de fer si ets empresari?

Primer, reduir en el possible els costos fixes de la teva empresa, el control de la gestió et salvarà de la inflació i millorarà la teva eficiència.

L'excedent de tresoreria és una mala idea, inverteix-lo, vigilant mantenint un marge de maniobra positiu per si de cas, o sigui que el que puguis pagar a curt sense problemes.

És l'hora de revisar als teus proveïdors: llum, gas, telèfon, gasoil, matèries primes, serveis administratius...

Passa tots els costos fixes possibles a variables.

Mira de passar deutes a llarg, no utilitzis crèdits acurt per finançar inversions.

Si pots redueix deutes, el diner barat s'acaba i als bancs no els agrada donar crèdit en períodes inflacionaris, pots tenir problemes amb les renovacions.

Ven a curt sempre que puguis i si vens a llarg preveu un % addicional.

Fes pressupostos de validesa curta i intenta cobrar per anticipat el màxim possible.

Ven i compra ràpid, a l'estil e-commerce. Cobra i paga.

Controla l'estoc, sobretot si és perible o de cicle.

Actualitza els preus dels teus productes en estoc, sempre que puguis. He vist fer fallida centenars d'empreses per aquesta causa.

Pensa en el preu de reposició i no en el preu que vas comprar.

Basa les teves estratègies en el producte i el servei.

Fidelitza al client, més que mai.

Inverteix en tecnologia, control i gestió. També en promoció.

I, com sempre, ja sabem que una cosa és la teoria i l'altra és la realitat del dia a dia que, de vegades, ens porta a fer les coses d'una manera que no voldríem i que no és la ideal. Però, com en medicina, és bo tenir sempre una bona diagnosi.

Recentment hem impulsat Pirineu Dinàmic, l'Associació Pirinenca de Dinamització Econòmica i Social. Si et podem ajudar, contacta'ns!

Toni Alet. Metge d'empreses

Pirineu Dinàmic. Associació Pirinenca de Dinamització Econòmica i Social

[email protected]