Opinió

Massatge miofascial, un regal pel cos i la ment

Immaginem-nos una mitja al voltant de tot el nostre cos, el cap inclós. Si tirem d'un dit de la mitja, tota ella s'adaptarà novament a la nova posició. Doncs, això mateix fa el nostre sistema miofascial.

Per aquesta raó, una terapia miofascial no solament tracta la zona dolorida, ja que moltes altres zones estan implicades, i no les podem oblidar perquè necessiten tractament.

Durant la primera sessió s'avalua l'estat del sistema miofascial i es tracten les zones que més ho necessiten des del punt de vista del terapeuta, que no sempre coincideixen amb les que presenten més dolor pel pacient. Si en un lloc existeix inflamació, el nivell dolorós és més alt, per tant, s'ha d'intentar baixar la inflamació amb fred, i no insistir massa en la zona inflamada per no crear un efecte contrari al que desitgem.

Les posteriors sessions, s'adapten sempre a l'estat de cada pacient amb aquell precís moment: és un tractament completament personalizat e individualitzat.

Amb aquest tipus de massatge, recordem al nostre cos, quina es la seva postura correcta i, molt important, li recordem que aquesta recuperació de l'equilibri postural no ha de fer mal.

Perquè no cal arribar a fer mal?

Si exercim una pressió que provoqui dolor s'envia un missatge al cervell que aquest identifica com un “atac” i automàticament aquell múscul i/o fascia, és fica més tens, cosa que fa més difícil la seva manipulació i en lloc de resultar una teràpia agradable i relaxant, acaba sent un desgast de força per part del pacient, que per protegir-se del dolor augmenta la tensió muscular, i del terapeuta, que intenta treballar la zona.

El fet que s'efectui sempre sota el llindar del dolor de cada pacient, fa que sigui una terapia amb un alt valor terapèutic, aplicable a totes les edats, resultant molt beneficiosa per persones amb fibromialgia, aportant descans i relaxació pràcticament immediats.