Opinió

L’excursionisme alt urgellenc està d’enhorabona

Les tres entitats excursionistes de l’Alt Urgell tenen motius per estar contentes: la Unió Excursionista Urgellenca (UEU) celebra enguany les noces d’or, el Grup Excursionista d’Oliana (GEO) commemora trenta anys de vida i l’Atlètic Santa Fe, la més novella, en compleix cinc. Aprofitant aquestes efemèrides seria un bon moment per fer balanç de l’excursionisme a la comarca, però això seria una mica agosarat per part meva, de manera que en aquest article voldria fer un petit homenatge als tres clubs alt urgellencs, tot recordant algunes de les seves fites.

La UEU va néixer oficialment a la Seu d’Urgell l’any 1966, tot i que ja comptava amb un antecedent, el Grup Excursionista Urgellenc, que organitzava sortides per explorar les muntanyes més properes i deixar-hi constància en els llibres de signatures que encara avui en dia trobem als seus cims. En un context on molt poca gent disposava de vehicle propi i la televisió tot just començava a arribar a les llars, les excursions a la muntanya suposaven una oferta de lleure certament atractiva. L’objectiu de l’entitat i de la seva primera junta directiva era la de fomentar l’esport i el coneixement del territori a partir de la pràctica de l’excursionisme. Ben aviat s’hi van incorporar altres disciplines, com l’escalada i l’espeleologia, per tal de donar resposta a les demandes dels seus associats. Al llarg d’aquest mig segle les activitats en el medi natural al nostre país han augmentat i s’han diversificat, sobretot en els darrers quinze anys, gràcies en bona part a l’eclosió de les activitats de caire més esportiu i competitiu. En el cas de la UEU, això s’ha traduït en un augment tant de socis (actualment són 450) com de seccions, ja que a més de l’excursionisme i l’escalada, l’entitat també compta amb la de raquetes, esquí, competició (curses de muntanya a l’estiu i d’esquí a l’hivern) i secció jove. A nivell d’activitats, el ventall realitzat durant tot aquest temps és molt ampli: sortides guiades, accions formatives vinculades amb l’esquí de muntanya, l’escalada, l’alpinisme, el trail running i el GPS, mentre que en l’àmbit competitiu caldria destacar la Traça Muga d’esquí de muntanya, la Vertical Quiri, la cursa de trail running de l’Escanyabocs, el Circuit Fer de Curses per muntanya a l’Alt Urgell i com a novetat per aquest 2016 competicions d’escalada, sense oblidar dos dels esdeveniments més mítics del club: l’expedició als Andes peruans l’any 1985 i les diverses edicions de les 15 hores de camí.

L’any 1986, un grup de persones motivades per descobrir les muntanyes i promoure el coneixement del patrimoni natural i cultural de l’Alt Urgell, van fundar el Grup Excursionista d’Oliana. L’entitat, formada actualment per una vuitantena de socis, ha estat molt activa des del seus inicis impulsant i realitzant un bon nombre d’esdeveniments: el cicle d’excursions “Per la Vall del Segre” entre els anys 1985 i 1986, la 56a Marxa de Regularitat de Catalunya al massís del Corb i Sant Honorat l’any 1992, la XXIX Festa de la Cançó de Muntanya de la FEEC a Oliana el 1993, les diverses edicions de la Caminada d'Ultraresistència Circular Pantà d'Oliana, la realització del Camí de Sant Ermengol (d’Aiguatèbia a Guissona) en el marc del Mil·lenari del Bisbe Ermengol, a més a més de les clàssiques excursions mensuals. Però una de les activitats més emblemàtiques del GEO és la Portada del Pessebre. Es tracta d’una tradició força estesa entre els centres excursionistes catalans i consisteix en organitzar sortides per dur pessebres fins algun indret destacat (un cim, una font, una ermita...) quan s’aproximen les dates nadalenques.

L’Atlètic Santa Fe és el club més jove dels tres que hi ha a la comarca. Constituït a Organyà l’any 2011 té com a objectiu el foment de la pràctica de l’atletisme i l’excursionisme, tant a nivell competitiu com de lleure. L’entitat ha sabut atreure persones cap a la pràctica esportiva i el coneixement de l’entorn a partir de sortides guiades i esdeveniments esportius, principalment curses de muntanya, i arribar al centenar de socis en poc més de quatre anys. Entre el ventall d’activitats que han realitzat, caldria destacar-ne dues: l’Arruix de Santa Fe, una cursa de trail-running que ha esdevingut un clàssic del calendari d’aquest tipus de proves a la comarca, i Gorgs, la trobada Internacional de Barranquisme celebrada a Organyà l’any 2014 i que va reunir a un gran nombre de participants i de públic. En darrer lloc, cal assenyalar que l’entitat està doblement d’enhorabona, ja que a més de complir cinc anys de vida, enguany comptarà amb una nova secció, la de ciclisme, amb la voluntat de diversificar l’oferta d’activitats del club.

A les tres entitats, moltes felicitats per la feina feta i seguiu fent camí!!!

Carlos Guàrdia Carbonell. Geògraf