Opinió

Gràcies Cadí

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit concedir a la Cooperativa Cadí la Medalla d'Honor de la Ciutat en motiu del centenari d'aquesta empresa urgellenca. El reconeixement pretén ser un homenatge a tothom que ha fet possible aquests 100 anys de feina amb el territori i per al territori: ramaders, treballadors, juntes directives i, evidentment, consumidors d'arreu que han confiat en el resultat d'aquesta feina.

Cadí va néixer fruit d'una situació de crisis agrària arran de les malvestats que la fil·loxera feu a la vinya urgellenca. Més enllà del desconcert propi d'un mal moment, les ganes de trobar solucions, la creativitat d'imaginar fórmules empresarials avançades i la capacitat de lideratge de Josep Zulueta, entre d'altres personatges rellevants, van afavorir la creació d'un incipient projecte vinculat a la producció de llet i mantega. Una llavor, que al llarg d'aquests 100 anys, ha germinat i crescut fins a esdevenir una frondosa i sòlida realitat agroalimentària per a les nostres comarques i per al país sencer.

El nostre paisatge s'ha modelat en funció de l'activitat agrària i ramadera en què Cadí ha tingut un paper clau. Aquesta activitat, malgrat la progressiva concentració d’explotacions al fons de les valls, encara avui fixa població al territori i esdevé un element fonamental per entendre l’estructura geogràfica d’una comarca com l’Alt Urgell i, potser en menor grau, la Cerdanya.

De l'actitud valenta i fins i tot arriscada d'aquells pioners, de la capacitat de treballar cooperativament, de l'esforç i la suor de molta gent, del compromís amb el territori... de tot això en podem aprendre avui moltes lliçons i prendre'n un bon exemple. Cadí ha superat guerres mundials, règims polítics de tota mena -amb els conseqüents canvis agraris- i fins i tot un procés d’integració europea i globalització mundial que ha transformat radicalment el sector primari a casa nostra. Del repte, sempre Cadí, n’ha fet una oportunitat. No en va avui és capaç de transformar llet de la Seu, Peramola o Meranges i vendre aquests productes als Estats Units, el Marroc o l'Àsia. 

La nostra fil·loxera té avui altres formats i expressions, però els reptes que tenim per endavant requereixen aquesta actitud valenta, d'esforç, creativitat i suma que van demostrar els urgellencs fa una centúria.

Cadí és, com dèiem, un estendard de la nostra tarja de presentació al país i al món. Som la capital del formatge i, en bona part ho devem a aquests 100 anys de la Cooperativa. Cadí és el pal de paller d'aquest relat que es completa amb elements tan potents com la Fira de Formatge Artesanal del Pirineu, en el marc de la Fira de Sant Ermengol; en la creixent en quantitat i sobretot en qualitat producció de formatge artesanal a les nostres comarques; en la formació formatgera a la nostra Escola Agrària del Pirineu; en la potenciació turística a través l'Espai Ermengol i les visites a les formatgeries; en la consolidació de comerç especialitzat a la pròpia Seu o bé en la investigació genètica d'alt nivell mundial que es produeix en una explotació de la comarca.

Però Cadí és encara més: la Cooperativa ha estat un motor de suport a clubs esportius i entitats culturals del nostre municipi, fent una acció de mecenatge fonamental per la continuïtat i l'èxit de molts projectes que fan ciutat i territori. Els mateixos protagonistes han volgut reconèixer-ho fent una mostra d'agraïment comú. En una ciutat petita, on el teixit industrial no és tan nombrós com en d'altres zones del país, s'agraeix trobar el recolzament de la principal empresa del municipi en aquesta missió de construir una societat més viva i cohesionada a través de l'esport i la cultura. 

Per tot això, i molt més, des del consistori de la Seu d'Urgell vam proposar la Cooperativa Cadí per a dos reconeixements importants a nivell nacional: la Placa del Mèrit al Treball President Macià, concedida a Cadí el 2014; i la Creu de Sant Jordi, concedida a Cadí al maig d'aquest 2015. Era lògic i necessari que l'Ajuntament li atorgui doncs la Medalla d'Honor de la Ciutat, com ja es va fer uns anys enrere amb altres urgellencs il·lustres: Eugeni Bregolat, Elvira Farràs i Muntó i Maria Maestre Pal.

El centenari és una ocasió perfecta per donar les gràcies a la gran família de Cadí i esperonar-los a continuar caminant, com sempre han fet, colze a colze amb la ciutat i el territori. Gràcies Cadí i per molts anys més!