L'1 i 2 de juny, en el marc del Benvinguts a Pagès 2019, podràs conèixer a la Mònica Balaguer, una jove ramadera de l'Alt Pirineu. És pastora i elaboradora de formatges de llet de cabra de Girola, a València d'Àneu (Pallars Sobirà).
La Moni, com li agrada que li diguin, t'explicarà com es va sentir atreta per la idea "de poder aprofitar els recursos que ens ofereix el territori i tancar el cicle productiu elaborant els nostres propis formatges, mentre cuidem un ramat d'una raça en perill d'extinció, la raça pirenaica".
Benvinguts a Pagès 2019 serà una bona oportunitat, perquè, com afegeix: "som el que mengem i el fet de poder aconseguir els aliments directament de qui els produeix és una oportunitat de fer les coses correctament".
Benvinguts a Pagès
Benvinguts a pagès és un cap de setmana en el que explotacions de l'Alt Pirineu i de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar els seus camps, els seus ramats, els seus obradors,.. És una oportunitat única per redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa.
Experiència rodona
El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l’origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt complerta. L’experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.
Aquestes són les explotacions que es podran visitar aquest 1 i 2 de juny a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu.
PALLARS SOBIRÀ
Quines explotacions pots visitar?
-
CORDER XISQUET MADÓ Oví-cabrum
-
FORMATGERIA DE GAVÀS Formatges i làctics
-
GIROLA Formatges i làctics, Oví-cabrum
-
HERBES DE L'ALT PIRINEU Herbes aromàtiques, mel i altres productes
On pots menjar?
CAFÈ PESSETS, CASA BELLERA, HOTEL LA MORERA, LA TONA BAR BODEGA, RESTAURANT ESTERRI D'ANEU, RESTAURANT VALL D'ÀNEU
On pots dormir?
APARTHOTEL PEY, CA L'ANDREU, CÀMPING L'ORRI DEL PALLARS, CASA BELLERA, CASA DUC, CASA LLOP, CASA MORA, FORN DE SERRA, HOSTAL VALL D'ANEU, HOTEL LA MORERA, LA PERXADA DE TICÓ- TURISME RURAL, POSADA D'ÀNEU B&B
Activitats complementàries
Demostració de com es teixeix amb telers de baix llis.
Mostra de corder de raça xisqueta i de la seva carn.
Vine a conèixer les guarderies de truita de riu del país.
Visita al Museu de Gerri de la Sal.
Visita guiada a la formatgeria La Peça d'Altron.
Visita guiada gratuïta a l'ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua (Llessui).
PALLARS JUSSÀ
Quines explotacions pots visitar?
-
CASA ROCA Fruita fresca, Herbes aromàtiques, mel i altres productes dolços, Oli i olives
-
ECO CARN CASA MASOVER Vacum
-
FORMATGES VILAVELLA Formatges i làctics
-
PARC DE LES OLORS DE CLAVEROL Herbes aromàtiques, mel i altres productes
-
SAFRÀ DEL MONTSEC Herbes aromàtiques, mel i altres productes dolços
-
SAFRÀ DEL PALLARS Herbes aromàtiques, mel i altres productes dolços
-
VERDURES NATURALS DE CALA RIAN Fruita fresca, Herbes aromàtiques, mel i altres productes dolços, Oli i olives, Verdures, hortalisses i bolets
On pots menjar?
-
CASA ROCA, RESTAURANT CASA MASOVER
On pots dormir?
APARTAMENTS CASA MASOVER,CASA CHURCHILL, CASA MASOVER, CASA PERDIU, CASA ROCA, FONDA CAN FASÈRSIA, L'ERA DEL MESTRE.
Activitats complementàries
-
Excursió a cavall per la Vall de Manyanet
ALTA RIBAGORÇA
Quines explotacions puc visitar?
OR BLANC DE CORRONCUI Formatges i làctics
PARC DE LES OLORS - PRAT DE LA SALA (VILALLER) Herbes aromàtiques, mel i altres productes dolços
On puc menjar?
RESTAURANT BAR EDELWEISS, RESTAURANT EL CALIU
On puc dormir?
BALNEARI CALDES DE BOÍ, CASA DEL BATLLE, CASA DULA, CASA HORTAL – PUBILL, CASA QUINTANA, HOTEL FLOR DE NEU.
Activitats complementàries
Una infusió per a cada ocasió.
ALT URGELL
Quines explotacions pots visitar?
ECOFRANCH Arròs i altres cereals, Formatges i làctics, Verdures, hortalisses i bolets
FORMATGES L'OLIVA Formatges i làctics
GRANJA ARGESTUES Formatges i làctics, Oví-cabrum, Verdures, hortalisses i bolets
LA REULA. PRODUCTES LÀCTICS ARTESANALS DEL PIRINEU Formatges i làctics
On pots menjar?
CAL GABRIEL, CAL TAHUSSÀ, EL RASTELL,HOTEL BETRIU, HOTEL-RESTAURANT CAN BOIX DE PERAMOLA, RESTAURANT FONT DEL GENIL, RESTAURANT GUIMAR.
On pots dormir?
CAL PASTISSER DE TAÚS, CAL ROSSA TAÚS, CAL SODHI, CAL TRESONITO, EL RACÓ DE CAL MARÓ,GRANER GOL,HOSTEL EL MOLÍ, HOTEL - RESTAURANT CAN BOIX DE PERAMOLA
Activitats complementàries
-
Circuit turístic i ramader-Taús
-
Coneixem les plantes medicinals que recol·lectaven les trementinaires. Ruta botànica - naturalista
-
EXPO-TRAC El Museu del tractor i del pagès
-
Menjant amb voltors i Ocells a la mà
-
Mostra de la cria i preparació dels cavalls àrabs
-
Visita al jardí botànic i arborètum El Molí del Pau i taller de sabó artesà
-
Visita guiada al celler del sake
CERDANYA
Quines explotacions pots visitar?
GRANJA I FORMATGERIA DE MONTMELÚS Formatges i làctics, Oví-cabrum, Verdures, hortalisses i bolets
MAS CAL GINTÓ Aviram i ous, Fruita fresca, Oví-cabrum, Vacum, Verdures, hortalisses i bolets
TORRE D'ESTOLL Formatges i làctics
On puc menjar?
CERDANYA ECORESORT - RESTAURANT ARÇ, L'HOSTAL D'ÉLLER, RESTAURANT CASA PATXI
On puc dormir?
CERDANYA ECORESORT, HOTEL JAUME, HOTEL MIRADOR - LLES DE CERDANYA, L'HOSTAL D'ÉLLER, MAS D'ARAVÓ, MAS RAVETLLAT HOTEL
Activitats complementàries
Excursió per anar a visitar uns horts i explotació de Permacultura
Iniciativa que suma
Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya.
Més informació a:
- www.benvingutsapages.cat
- FB: BenvingutsPages
- TW: @BenvingutsPages
- Instagram: @benvingutsapages
- #benvingutsapagès19