DESPENALITZACIÓ DE L'AVORTAMENT

El Vaticà adverteix que la legalització de l'avortament a Andorra implica la renúncia del bisbe a ser copríncep

El Bisbat d'Urgell es referma en la defensa del "dret a la vida", recordant que el seu posicionament es recull en la constitució del país

Bisbat d'Urgell 2
photo_camera L'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, aquest dimarts, presidint la recepció oficial al Cos Diplomàtic dels Països acreditats davant el Principat d’Andorra, al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell/Bisbat d'Urgell

El Vaticà ha advertit al govern d'Andorra que la despenalització de l'avortament al país no és compatible amb la continuïtat del bisbe d'Urgell com a copríncep episcopal, fet que implicaria que, en cas de voler tirar endavant una llei d'interrupció voluntària de l'embaràs, aquesta figura deixaria de formar part de l'actual estructura del Coprincipat. Així ho hauria transmès el Papa en una conversa directa amb el cap de l'executiu andorrà, Toni Martí, segons ha publicat el 'Diari d'Andorra'. Des del Bisbat d'Urgell, sense entrar a valorar de forma concreta aquesta possibilitat, s'han refermat en la seva postura de defensar "el dret a la vida davant de tot", un posicionament que es va tenir en compte al seu dia per elaborar i aprovar la constitució del Principat.

El posicionament del Vaticà en el debat de la despenalització de l'avortament a Andorra contrasta amb la idea que defensen alguns partits polítics i entitats feministes, els quals consideren que l'estructura del coprincipat es pot mantenir i, al mateix temps, legislar sobre aquesta qüestió. Concretament, creuen que, un cop aprovada la llei, l'únic que s'hauria de fer és permetre que es pugui aplicar tot i que aquesta no estigui signada per l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, que és un dels dos caps d'estat que té Andorra.

Segons fonts properes al govern d'Andorra i al Vaticà, a les quals ha tingut accés el 'Diari d'Andorra', aquesta via és incompatible i afegeixen que legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs derivaria en l'abdicació del copríncep episcopal, a més de la renúncia de la Cúria romana al dret de tenir un cap d'estat en aquest país, figura que es remunta a l'any 1278. De fet, el cap de l'executiu andorrà, quan ha estat preguntat per aquest tema en els darrers temps, també ha defensat la regulació de l'avortament no és compatible amb mantenir el coprincipat.

Per la seva banda, fonts del Bisbat d'Urgell s'han refermat en la seva postura de "defensar el dret de la vida davant de tot" i han explicat que aquest aspecte ja es va tenir en compte en el debat previ a l'aprovació de la constitució del país, que enguany ha complert 25 anys. Tot i això, no han entrat a valorar la conversa concreta entre el Papa i el cap de govern andorrà, Toni Martí, ni la possibilitat de renunciar al càrrec si s'optés per legalitzar l'avortament.

El debat sobre el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs a Andorra s'ha fet visible d'una forma més intensa en els darrers mesos i algunes entitats feministes han promogut campanyes i accions reivindicatives per demanar la despenalització de l'avortament. Durant l'any 2017, segons dades del Departament de Salut, un total de 107 dones andorranes van interrompre el seu embaràs en hospitals de Catalunya.