Troben una papallona al Parc Natural de l'Alt Pirineu que fins ara no s'havia documentat a Catalunya

El descobriment de Jordanita budensis es va fer al massís de l'Orri, al Pallars Sobirà

Adult de Jordanita budensis recollit al Parc Natural de l'Alt Pirineu. (horitzontal)
photo_camera Adult de Jordanita budensis recollit al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Un estudi finançat per la Funcació Séneca de la Comunitat Autonòma de la regió de Múrcia, amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha permès citar una nova espècie de papallona al Parc Natural de l'Alt Pirineu: Jordanita budensis. Aquesta espècie, que es va localitzar al massís de l'Orri, és el primer que s'ha citat a Catalunya. Es tracta d'animals translúcids i amb una coloració blava metal·litzada. Els exemplars de l'Orri són molt diferenciats dels nuclis poblacionals de la resta de la península Ibèrica i més semblants als de França, la qual cosa suggereix que aquesta població del Parc, derivi d'una possible ruta d'entrada pel nord de la península. El Parc Natural té una de les majors diversitats de papallones d'Europa, en part gràcies al bon estat de conservació de pastures gràcies a l'activitat ramadera extensiva.

Amb aquest descobriment, s'amplia el nombre d'espècies del Parc, de Catalunya i la seva àrea de distribució a la península Ibèrica.

Es tracta d'un zigènid pertanyent a la subfamília Procridinae, de la qual es coneixen, fins ara, 14 espècies a la península Ibèrica, cinc de les quals són endemismes ibèrics. A la península, fins ara, es coneixien tres nuclis poblacionals, un al Sistema Ibèric occidental, un altre al terç nord (entre Cantàbria i la Rioja) i un tercer al Sistema Central.

Aquestes papallones es van capturar al Parc Natural, al sector del massís de l'Orri, en una clariana del bosc de pi roig. Un dels exemplars va ser capturat de dia, mentre que un segon exemplar va ser atret per un parany de llum.

L'autor de la descoberta d'aquesta nova espècie per a la fauna de Catalunya és Manuel Garre. 

Més a Comarques