Gastronomia

Tret de sortida de les jornades micològiques del Pallars Jussà

El Castell de Mur es va convertir el cap de setmana passat en l’escenari que va donar el tret de sortida de la XV edició de les Jornades micològiques del Pallars Jussà, organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà.

mico2
photo_camera Un dels plats de les jornades.

La conferència inaugural va anar a càrrec del biòleg Josep Girbal qui va parlar sobre “Geomicologia” o el que és el mateix, com els fongs que creixen en les pedres tenen efectes en la conservació dels diferents elements patrimonials, una temàtica molt adient amb l’escenari on es trobaven, el Castell de Mur, referent de l’arquitectura civil de la comarca.

Donat que la comarca del Pallars Jussà està desenvolupant el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, el vicepresident de la Societat Catalana de Micologia, Jordi Rius, va oferir ahir, en el marc de les Jornades Micològiques, una xerrada a l’auditori de l’Epicentre en què va posar en relació els bolets que acostumem a trobar pel terme amb els diferents tipus de sòls on creixen. La jornada d’ahir, a la qual van assistir més de seixanta persones va ser presentada pel President del Consell Comarcal del Pallars Jussà Constantí Aranda, com cada any al finalitzar hi va haver una degustació de productes tots ells elaborats amb bolets gràcies a la col·laboració de diferents restaurants i productors de la zona.

Les Jornades Micològiques del Pallars Jussà aniran oferint diferents activitats relacionades amb la descoberta del món dels fongs i el bolets fins el dia 6 de novembre. El programa inclou conferències, tallers, sortides de camp i degustacions de plats cuinats amb bolets oferts per diferents restauradors, productors i distribuïdors de la comarca que participen al certamen de forma desinteressada.

Dins el mateix programa, la localitat d’Isona dedicarà tot un cap de setmana als bolets, on es duran a terme diferents activitats conduïdes per la Presidenta de la Societat Catalana de Micologia, Laia Ribas, alhora que es celebrarà la 14a edició de la fira “Boletus” dedicada als bolets i que enguany tindrà com a novetat  el 1r “Boletast”, tast de cerveses artesanes i de productes de proximitat.

Les Jornades Micològiques arriben enguany en un moment força complicat pel que fa a la producció de bolets, degut a unes condicions meteorològiques adverses. La manca de pluja, les altes temperatures dels darrers mesos i el vent que ha bufat en determinades zones, han provocat aquesta escassetat. A Sarroca de Bellera, el Jaume Llistosella, professor de biologia vegetal de la Universitat de Barcelona, explicarà quina és la base de la relació entre el clima i l'aparició dels bolets, i com el canvi climàtic els pot afectar.

Les jornades acabaran a La Pobla de Segur, on el cuiner Mariano Gonzalvo, de Lo Paller del Coc, farà un taller d’elaboració de plats cuinats amb bolets.