Territori remarca que no hi ha hagut cap atac d'os a ramats protegits

Territori i Sostenibilitat ha assegurat que "el nombre de baixes quan es fan bé les mesures de protecció són poques". Segons aquest departament, a la Val d'Aran hi ha unes 10.000 ovelles, 8.000 d'aquestes estan agrupades en ramats protegits –dos d'ells del Piroslife– i cap d'ells ha tingut atacs d'os bru.

foto_3386927
photo_camera Els Agents Rurals comprovant l'animal mort per l'atac d'un os.

A més, ha subratllat que la pastura tradicional sempre ha tancat les ovelles a la nit per protegir-les i que se li ha ofert un pastor al ramader de Salardú. "Si agrupa el bestiar i no tanca amb cercat electrificat, les ovelles, poden sortir i queden fora de la protecció dels mastins", ha advertit Territori tot recordant que aquests animals "són preses fàcils pels ossos".

La Generalitat diu que "no té constància" que l'os hagi mort dos mastins, que no en té cap denúncia, i que no s'ha produït cap atac d'aquest tipus ni al Cantàbric ni als Pirineus. A més, ha considerat que l'ovella morta és "una anècdota" perquè devia quedar "fora del tancat o en devia sortir". I ha detallat que darrerament "s'ha col·locat el tancat d'una forma més efectiva per evitar la sortida de les ovelles però deixar pas lliure als gossos de protecció per tal que es puguin enfrontar a l'ós".

Territori i Sostenibilitat ha matisat que les ovelles mortes es paguen a 115 euros i que es paga un 25% més en cas que siguin de raça aranesa, cosa que suposa una indemnització de 143,75 euros. I ha recordat que els ossos saben que a Beret és més fàcil trobar-se ovelles sense protecció a la nit i que per aquesta raó han incrementat els danys.