Imprimir

Les 3es 'Visites a pagès de la Cerdanya' preveuen més d'un miler d'assistents

viurealspirineus | 22 de agosto de 2019

Pla general on es veu part del ramat de cabres de la Formatgeria de Montmelús sortint a pasturar sota la mirada del públic assistent a les Visites a pagès de Cerdanya/Albert Lijarcio
Pla general on es veu part del ramat de cabres de la Formatgeria de Montmelús sortint a pasturar sota la mirada del públic assistent a les Visites a pagès de Cerdanya/Albert Lijarcio
La iniciativa, a la qual hi participen set explotacions de la comarca, pretén posar en valor els seus productes locals

Les Visites a pagès de la Cerdanya, que enguany es van començar a programar per Setmana Santa i que s'allargaran fins a Tots Sants, han aconseguit fins ara una participació d'unes 800 persones, amb la qual cosa des de l'organització s'espera poder superar la xifra del miler d'assistents de l'any passat. L'objectiu d'aquesta activitat, que es duu a terme en set explotacions agràries i ramaderes de la comarca, és el de donar a conèixer i posar en valor el procés d'elaboració tradicional de diferents productes locals del territori. Al mateix temps, també es vol fer pedagogia sobre la influència positiva que té el sector primari en el paisatge i la necessitat de preservar-lo com a element clau de l'economia d'aquesta zona.

El ramat de la granja del Xavi i l'Helena està donant una nova vida a l'entorn del petit poble de Montmelús, que pertany al municipi de Ger (Cerdanya). Les cabres, a partir de les quals obtenen llet per elaborar diversos tipus de formatge, pasturen a una alçada de 1.600 metres. Reivindicar la importància que té la ramaderia extensiva per al territori és, precisament, un dels factors que els van animar a participar al projecte de les Visites a pagès, ja que en aquest marc poden explicar als assistents els beneficis d'aquest model per al benestar animal i la cura de l'entorn.

Tot i que en aquesta tercera edició es van començar a programar visites des de Setmana Santa, és a l'agost quan hi ha una major afluència de visitants. Per aquest motiu, en aquesta explotació acullen aquests dies fins a tres grups per setmana. Durant el recorregut poden veure el ramat de cabres i també els seus porcs, els quals tenen integrada a la seva alimentació el xerigot, és a dir, la part que queda després de fer quallar la llet per elaborar el formatge. Per l'Helena Guillén és important donar-ho a conèixer perquè és la manera que tenen de tancar el seu cicle productiu, amb el qual eviten haver de tractar aquest líquid com a residu.

A la visita, el públic també pot veure els panells solars que abasteixen d'energia les instal·lacions, a més de conèixer la història recent d'aquesta explotació, ja que el projecte va començar ara fa sis anys i fins al 2018 no han començat a comercialitzar els seus productes. La venda directa i en botigues i restaurants de la comarca és la seva aposta, explica Guillén, que considera que tot i que cada cop hi ha més consciència sobre la importància del consum de productes de proximitat, les grans distribuïdores lluiten per fer abaixar els preus.

La iniciativa de les Visites a pagès, que en aquesta tercera edició s'allargarà fins a l'1 de novembre, és de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya, entitat que aglutina tant a productors i elaboradors locals com als sectors del comerç, la restauració i els allotjaments turístics que utilitzen productes de proximitat. L'activitat compta amb el suport del Consell Comarcal de Cerdanya i el Patronat de Turisme de la Cerdanya, a més de la Diputació de Girona.

La gerent del Consell Comarcal de la Cerdanya, Carol Nabau, explica que l'objectiu del projecte és el de donar a conèixer el procés d'elaboració dels productes alimentaris, per tal que els seus potencials consumidors els posin en valor. A més, afegeix que també es vol conscienciar sobre la importància que ha de tenir el sector primari tant per a la preservació de l'entorn com per a l'economia d'aquest territori i com aquest ha de ser compatible amb el turisme.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/cerdanya/tercera-edicio-visites-pages-cerdanya-preveu-assolir-assistencia-mes-dun-miler-persones/20190822104624015651.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]