LLIBRES

Surt al carrer el llibre 'La Cerdanya de 1603'

Anem Editors publica una descripció de la Cerdanya i Puigcerdà feta pel puigcerdanès Joan Trigall el 1603, manuscrit custodiat a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya
llibre_web
photo_camera L'obra és dels arxivers i historiadors Erola Simon i Lluís Obiols

L’any 1603 el mestre d’escola i capellà Joan Trigall, fill de Puigcerdà, va escriure el Tratado del Condado de Cerdaña. Hi descrivia amb tot detall com eren la comarca i la vila de Puigcerdà, la seva economia i els seus edificis principals, i hi redactava la primera història coneguda de Cerdanya. El text, conegut des de principis del segle XX, s’ha utilitzat en diferents ocasions per il·lustrar la Cerdanya en època moderna, però mai s’havia editat sencer. Es tracta d’un text clau per conèixer el territori a principis del segle XVII, per saber de què i com vivien els cerdans en un moment especialment delicat a causa de les guerres de religió i les constants incursions franceses.

Lluís Obiols i Erola Simon

(Foto:Els arxivers i historiadors Erola Simon i Lluís Obiols/Anem Editors)

L’editorial pirinenca Anem Editors ha impulsat l’edició d’aquesta obra, a càrrec dels arxivers i historiadors Erola Simon i Lluís Obiols. El llibre, publicat sota el títol “La Cerdanya de 1603: el Tractat del Comtat de Cerdanya de Joan Trigall”, compta amb un pròleg d’Eulàlia Miralles i edita per primera vegada el text íntegre del Tractat. Aquest està precedit per una biografia de Joan Trigall i un estudi introductori que situa el document en el context historiogràfic i literari de l’època, i també incorpora l’edició de tres cartes del mateix autor adreçades al jurista i historiador Jeroni Pujades els anys 1610 i 1611 en les quals, entre d’altres aspectes geogràfics, explica detalladament la primera ascensió coneguda al Carlit.

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha promogut aquesta publicació, ja que conserva entre els seus fons una còpia del Tractat escrita al segle XVIII i una de les tasques pròpies de l’Arxiu és la difusió del patrimoni documental cerdà. La publicació també ha rebut el suport de l’Ajuntament de Puigcerdà i la Diputació de Girona.