Opinió

Sobre les espatlles de Gegants

És poc coneguda la història del primer campió olímpic de la península Ibèrica. Lucius Minicius Natalis Quadronius Verus va ser un patrici romà que va néixer l’any 96 d.C. a la ciutat de Barcino (actual Barcelona) va ser senador de l’Imperi Romà.

Amb trenta anys, Natalis va estar present a Grècia l'any 129 d.C., data de la celebració de la 227 olimpíada. El jove senador hispà va ser vencedor en les carreres de quadrigues i va donar el seu carro al santuari de Zeus. Natalis va fer aixecar un monument per col·locar la quadriga en un lloc privilegiat.

La història fa constar que ell va ser el campió olímpic, però la realitat és que Natalis va utilitzar la seva fortuna per pagar-se un carro, cavalls i auriga, que era la persona que conduïa la quadriga.

Va ser aquest auriga desconegut qui va guanyar la cursa. No obstant això en aquella època la glòria era per a l'amo dels cavalls i no per l'auriga, simple esclau prescindible. Per tant, el que ha perdurat en la història és el nom de Lucius Minicius Natalis.

Recentment, s’han celebrat a la Seu d’Urgell dos esdeveniments molt importants per a la nostra ciutat: un és el Campionat Mundial de Piragüisme, durant el mes de setembre, i la Fira de Sant Ermengol, fa pocs dies.

Ens centrarem en la Fira de Sant Ermengol. Fira que trobem citada per primera vegada l’any 1048, considerada la primera fira documentada a la península Ibèrica. En aquell moment se celebrava per la Mare de Déu d’Agost.

Al llarg dels segles ha patit nombrosos canvis de denominació i d’ubicació. Durant la immensa majoria d’anys que s’ha celebrat ha estat bàsicament dedicada al sector primari, és a dir, agrari i ramader, augmentant al llarg del segle XX de forma progressiva la presència del tèxtil.

A finals dels anys 80 i principis dels anys 90, durant els governs de Progrés a l’Ajuntament es va començar a buscar un eix diferenciador per aquesta Fira. Primer es va apostar per la fira artesana que encara continua avui dia i el 1995 es va fer el que ha esdevingut com la gran aposta, l’especialització en el formatge artesà. El formatge forma part de l’ADN de la ciutat. Al llarg del segle XX, la Cooperativa Cadí i les Lleteries la Seu, dues indústries làctiques, van portar riquesa i creixement a la ciutat i comarca. 

La 1a Fira dels Formatges es va ubicar en una carpa a la plaça dels Oms. En aquest espai s’hi van celebrar les primeres edicions, i un cop consolidada es va traslladar a la ubicació actual, garantint així un espai més gran i més còmode.

Per tant, en aquesta edició de la Fira s’ha complert 25 anys des de que es va començar aquesta nova aventura que tant èxit ha portat a la nostra ciutat essent la fira de formatges més important de Catalunya així com dels Pirineus espanyols i francesos.

Doncs bé, com amb qualsevol efemèride, s’ha fet la celebració del vint-i-cinquè aniversari, en la que s’ha homenatjat, merescudament, al Salvador Maura que va ser un dels ideòlegs d’aquesta Fira dels Formatges. Malgrat això, com va passar amb l’auriga de Lucius Minicius Natalis, ningú ha recordat qui va portar a terme la fira i la va desenvolupar fins el que és avui dia, la Fira de Formatges referent de Catalunya i de tots els Pirineus. Aquestes persones són l’alcalde Joan Ganyet i el regidor de promoció econòmica Santi Mallol, durant aquells anys de governs de Progrés.

Sense la seva feina, i de tot el del seu equip de govern municipal, incloent també els tècnics de l’ajuntament, als que voldria fer referència: en primer lloc, a l’Antoni Vinyals, organitzador dels primers esdeveniments, i a la Montse Ferrer que va conduir molt bé el relleu. La seva visió de futur, amb la intenció sempre de defensar la capitalitat de La Seu com a capital del Pirineu, de voler fer de La Seu una ciutat referent a tota la serralada dels Pirineus, no hagués prosperat aquesta fira tan important a l’actualitat.

Els següents governs municipals, a partir de l’any 2003, liderats per ERC i Convergència, han sabut potenciar i mantenir els criteris bàsics de la Fira de Sant Ermengol que es van iniciar amb l’exitosa etapa de Progrés.

El 15 de febrer de 1676 l'eminent físic anglès Isaac Newton va escriure a Robert Hooke la següent frase: «If I have seen further, it is by standing upon the shoulders of Giants» que es pot traduir com «Si he pogut veure més enllà que els altres és perquè he estat dempeus sobre les espatlles de Gegants».

Aquesta cita s’escau molt bé si parlem de la Fira de Sant Ermengol i el seu desenvolupament. L’alcalde Ganyet, el Santi Mallol i el seu equip van ser Gegants que l’any 1995 van saber veure les oportunitats de promoció d’una fira que s’havia de potenciar, mitjançant la Fira dels Formatges.

25 anys després encara gaudeix d’una bona salut que espero que pugui continuar en el futur. Caldrà mantenir respectant tots els criteris que van fer d’aquesta nostra fira un referent a tota Catalunya i abandonar qualsevol element estrany que la pugui perjudicar.

Compta des d’ara el nou govern municipal amb el nostre suport i col·laboració per seguir fent-la gran i evitar caure en la temptació d’introduir elements partidistes que no ajudarien a mantenir els objectius. Enguany el 25 aniversari ha deixat un regust agredolç que no convindria mantenir.

Per molts anys!

Joan Barrera Aranda. Regidor de Compromís X La Seu