Imprimir

Sabeu que l'Alt Pirineu va ser un important centre productor de terrissa fins als anys seixanta?

viurealspirineus | 05 de diciembre de 2018

Exemplar de sopera idèntica, però de mida diferent, localitzada a Ancs (Pallars Sobirà)/Ecomuseu
Exemplar de sopera idèntica, però de mida diferent, localitzada a Ancs (Pallars Sobirà)/Ecomuseu

Un dels darrers terrissers en actiu va ser Joan Alart, de Casa Martí de Rialp, que va plegar el 1963. Els investigadors reivindiquen la identitat pròpia de la terrissa del Pirineu

L'Ecomuseu de les valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu, ha acollit una jornada sobre la terrissa del Pirineu coincidint amb diverses recerques i estudis sobre el tema que s'estan duent a terme. Els investigadors han aprofitat per reivindicar la identitat pròpia i personalitat ''molt marcada'' de la terrissa de les comarques de muntanya. Jordi Abella, responsable de l'Ecomuseu ha dit que durant molts anys s'ha deixat de banda i que ara és el moment de reivindicar-la en l'àmbit històric però també estètic. Abella ha explicat que a través de la terrissa s'expliquen moltes qüestions de l'època com les relacions familiars, aspectes de la vida quotidiana i dels oficis. La jornada ha servit per retre un petit homenatge a Ramon Abelló, veí d'Artesa de Segre, col·leccionista i autor del llibre 'La terrissa al Pirineu', mort recentment.

Viandera 2

(Foto: espectacular viandera de terrissa, elaborada probablement per cal teuler de Gerri/Ecomuseu)

Durant la jornada els investigadors han treballat aspectes com la metodologia de la recerca oral o treballar els mètodes de documentació. Abella ha dit que l'objectiu d'aquesta jornada també és activar una línia de coordinació que ajudi, en un futur, a treballar conjuntament l'àmbit de l'estudi i la recuperació de la terrissa del Pirineu.

A principis de la dècada dels anys 60 del segle passat va ser quan van desaparèixer els darrers terrissaires del Pirineu. Un dels darrers terrissers en actiu va ser Joan Alart, de Casa Martí de Rialp, que va plegar el 1963.

ECOMUSEU 2

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/pallars-sobira/sabeu-lalt-pirineu-va-ser-important-centre-productor-terrissa-fins-als-anys-seixanta/20181205105050012950.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]