Rosell: "Hem passat de donar ajudes per tot a no tenir diners per les coses bàsiques"

Jordi Rosell és un alcalde que parla clar. No se'n va amb embuts. Potser perquè no és un polític professional ni aspira a ser-ho. Potser també per això es prodiga poc als mitjans, surt en contades ocasions a la premsa. "Tothom hauria de passar, almenys 4 anys, per un ajuntament", assegura convençut l'alcalde de Prats i Sansor. L'entrevistem per als lectors de VIURE ALS PIRINEUS.

alcalde prats
photo_camera Jordi Rosell és un alcalde que parla clar.

Administrativament pertanyeu a la província de Lleida? Sí, som l'últim poble, un cul de sac. Lleida ho tenim molt lluny.

Com és Prats i Sansor? El municipi de Prats i Sansor és el més petit de la Cerdanya amb 9,64 km2 i es troba als límits històrics i geogràfics entre La Batllia i la Gran Cerdanya. Fins l'any 1716 va pertànyer a la vegueria de Cerdanya i entre el 1716 i el 1833 al corregiment de Puigcerdà. Des de llavors pertany a la província de Lleida però el nostre prefix telefònic és el 972 de Girona. Estem en una zona complexa administrativament.

Quants habitants té el municipi? Tenim al voltant de 230 persones censades i uns 500 habitatges ja que s'ha fet molta segona residència...

Quin són els motius que han motivat la construcció de tants habitatges de segona residència? Som un municipi petit sense bosc, cosa que ens feia ser pobres i, per tant, vam haver d'urbanitzar el territori per tal d'obtenir ingressos. Abans tenir bosc era sinònim de riquesa però avui, curiosament, és al revés, el bosc no val res. També és important destacar que estem en un emplaçament excepcional, en plena plana de la Cerdanya.

Es pot dir que sou un poble plenament turístic? Fa anys aquest era un municipi pagès, tothom tenia vaques i ara no en té ningú, només queda una explotació ramadera de vaques de carn. Es pot dir que avui vivim dels serveis que comporta el turisme.

Aquesta concentració de segones residències no els comporta problemes ambientals i de gestió? Tenim problemes per regar els jardins per culpa de l'impost de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ens aplica. Des de Barcelona haurien d'entendre que si no reguem els jardins la Cerdanya no farà goig i això perjudicarà el turisme: esperem que aquest tema es resolgui aviat.

Com és el dia a dia a l'juntament? Amb la crisi tenim problemes que abans no teníem, sobretot amb els serveis relacionats amb l'escola pública, el transport escolar, el menjador i els monitors que ens suposen una despesa important. Hem passat, en pocs anys, de donar ajudes per tot a no tenir diners per les coses més bàsiques. Però sóc dels que penso que en un poble tothom hauria de passar, almenys una legislatura, per l'ajuntament i així sabria el pa que s'hi dóna.