El regne dels dinosaures

De la mà de l'experta en petits museus, Núria Boltà, viatgem al nou Centre Paleoambiental Dinosfera de Coll de Nargó en una experiència única i molt recomanable per a les famílies amb nens petits. Crònica de Núria Boltà.

DSCN1300
photo_camera El nou Centre Dinosfera és un referent a nivell europeu.

Aquest modern espai, el Centre Paleoambiental Dinosfera, substitueix l’antic Museu Límit K-T, denominació amb la que es coneix el moment en què va tenir lloc el pas del Cretaci al Terciari que va suposar la desaparició dels dinosaures, uns 66 milions d’anys enrere.

El Centre Dinosfera es troba a prop de l’església romànica de Sant Climent, a tocar de l’escola del poble. L’aparença moderna de l’edifici, a la façana del qual s’hi han pintat unes mostres d’exemplars d’aquells “animalons”, no permet copsar del tot el que ens espera a dintre, ja que l’equipament es troba a l’alçada de molts dels museus ubicats en capitals de comarca o ciutats amb bons equipaments.

Es tracta d’un gran espai amb les darreres tendències del nou concepte de museu interactiu, amb una espaiosa sala de projeccions, recreació d’un dinosaure a escala natural, botiga de records, diferents nivells amb sales de divers contingut, un bon nombre de plafons amb  explicacions de tot el relacionat amb l’època en què els dinosaures habitaven el planeta, i molt més.

Les excavacions portades a terme han permès estudiar com es reproduïen aquests extraordinaris animals i en una gran vitrina podem admirar el que constitueix la joia del museu: una niuada de 28 ous de titanosaure, la més gran trobada a Europa, ara exposada ben a prop del jaciment de Pinyes, on va ser descobert l’any 2009. Precisament en aquest indret, on s’accedeix per una pista que surt de la carretera a Sallent, es troba l’espai natural on van ser descoberts els fòssils i les restes exposades a museu, i constitueix el complement perfecte de la visita.

Es poden sol·licitar visites guiades  amb un programa pedagògic adequat a les característiques dels grups, a banda d’altres visites al patrimoni del municipi. Les escoles tenen a l’abast un extraordinari equipament de primer ordre que de ben segur farà córrer la imaginació dels infants, al mateix temps que gaudiran d’una classe molt real de ciències naturals amb un dels centres d’interès més populars entre els nens i nenes: la vida dels dinosaures. També podran jugar a fer de paleontòlegs amb un giny interactiu que els convida a fer la seva pròpia excavació i triar les eines.

Sembla que el contingut del museu podria ser molt més elevat si, com ha passat en altres àmbits i llocs de casa nostra –pensem en restes ibèriques, romanes, àmfores sota el mar, vaixells enfonsats, colònies de corall, retaules, claustres, talles romàniques, frontals, etc,...– quan nosaltres ens despertem, els de fora ja han fet la feina i s’han emportat bona part del patrimoni.

Desitgem que la visita a Dinosfera serveixi per fer-nos més conscients que cal estimar i vetllar pel nostre patrimoni, extraordinàriament ric i variat i, molt sovint, a tocar de casa.

Núria Boltà