El refugi de Colomina comença a funcionar amb l'ampliació finalitzada amb un temps rècord de construcció

Tot i la manca d'accés rodat a 2.395 metres l'obra s'ha realitzat amb solament 5 setmanes

colomina
photo_camera Panoràmica del refugi de Colomina on es pot apreciar la diferència entre la part vella i la nova.

L'ampliació del refugi de Colomina (2.395 metres), al Pallars Jussà, s'ha convertit en un rècord de construcció, amb tan sols 5 setmanes d'obra. El sistema emprat, amb plafons prefabricats, ha ajudat la rapidesa de muntatge. Entre les principals complicacions el transport, ja que no hi ha accés rodat i ha obligat a fer un viatge setmanal amb helicòpter per traslladar el material més pesat, i la resta s'ha pujat fins al refugi a peu. La meteorologia, amb neu en dues ocasions, tampoc han estat un factor favorable. L'arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que no té constància de cap edifici que s'hagi construït amb tan poc temps en un lloc tan alt i amb dificultats d'accés. L'edifici està pensat per aprofitar el sol i que el nivell de comfortabilitat interior sigui sempre idònia. Si s'haguessin utilitzat els sistemes convencionals aquesta obra s'hauria perllongat entre un any i mig i dos anys.

refugi

Aquesta rehabilitació i millora suposarà guanyar en comoditat i espai (uns 80 metres quadrats en dues plantes). L'ampliació es fa amb panells prefabricats de fusta procedent dels boscos de la zona. Es tracta del mateix sistema que es va utilitzar l'any 1917 a base de planxes de fusta prefabricades i caragolades. L'arquitecte Josep Bunyesc ha explicat que el que sí que ha canviat és el sistema de transport; el que ara fan amb helicòpter dècades enrere segurament ho van fer amb animals.

La fusta utilitzada, amb el pas del temps s'acaba mimetitzant amb l'entorn, de la mateixa manera que ho ha fet l'existent. La part nova ara ressalta però la fusta natural sense tractament amb poc temps s'haurà integrat i agermanat amb la matèria que l'envolta, ha explicat Bunyesc. Aquesta construcció és desmuntable i que es pot treure i no deixar petjada, en cas de ser necessari.

foto_3223989

L'avantatge d'aquest sistema constructiu amb fusta és que tot s'ha construït al taller de Fustes Sebastia de Rialp (Pallars Sobirà) especialitzada en solucions estructurals de fusta i en l'edificació prefabricada de baix consum energètic en uns dos mesos.

El refugi Colomina està situat a la capçalera de la Vall Fosca, a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La darrera ampliació va ser l'any 2011, que consistí en la construcció d'un annex que a l'estiu funciona com a zona de motxilles i que en absència de guarda es converteix en el refugi lliure.

Bunyesc, arquitecte expert en refugis, va participar al desembre passat al congrés de refugis de muntanya que es va fer a Banyeres de Louchon (França) i ara ja està preparant per a aquest 2017 la millora del refugi Ventosa Calvell amb una intervenció similar però amb 2 fases.