ALIMENTACIÓ

Condemna al propietari d'un escorxador per envasar carn amb gas no autoritzat

El jutjat penal número 3 de Lleida ha condemnat a un any i mig de presó el propietari de l'escorxador Mafriseu de la Seu d'Urgell per un delicte contra la salut pública. Aquesta situació se suma al context de crisi econòmica general, a la pèrdua progressiva de mercat de la carn envasada com a IGP Vedella dels Pirineus Catalans i a la marxa d'alguns ramaders cap a altres marques alternatives de vedella pirinenca.

vedella_dels_pirineus_02
photo_camera La Bruneta és una carn de primera qualitat.

Segons informen avui diversos mitjans de tot el país, la sentència que condemna el propietari de l'escorxador urgellenc recull els arguments de la fiscalia, basada en una denúncia anònima presentada des d'Olot, segons la qual l'empresa va utilitzar un gas no autoritzat a la Unió Europea per envasar carn; el monòxid de carboni (CO).

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia arribada a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot el 13 de maig de 2014. Un dia després, es va inspeccionar l'escorxador urgellenc i es va trobar a l'empresa una màquina amb CO. Tanmateix, la defensa ha sostingut en tot moment que ningú no va analitzar ni provar si als envasos presumptament afectats hi havia el gas. La fiscalia, en canvi, va argumentar que es van distribuir uns 400.000 envasos d'aquests productes càrnics destinats al consum humà en 200 punts de venda distribuïts per més de 140 municipis de Catalunya, així com part de l'Aragó i València. En cap dels envasos no hi figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com additiu alimentari a la Unió Europea, tot i que sí està autoritzat el seu ús en països com els Estats Units. La finalitat d'aquest gas en l'envasat de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps.

La defensa va lamentar després del judici, que va tenir lloc el passat 26 de gener, que aquesta denúncia anònima "ha perjudicat l'empresa, afectada ja, com d'altres, per la crisi econòmica" perquè "molts supermercats van deixar de comprar-los carn".

Des de l'empresa que gestiona la IGP Vedella dels Pirineus Catalans segueixen treballant per intentar recuperar la normalitat encara que la situació és més delicada que mai i, des del propi sector, augmenta la desconfiança en la que hauria de ser una plataforma que unís tots els ramaders de carn de vedella pirinenca molts dels quals han optat, els darrers anys, per la comercialització en marques pròpies o han creat grups alternatius de productors de carn de vedella feta al Pirineu.