Imprimir

El Pont de Suert, Sort i Vielha encara pinten la cara del rei Baltasar

Feliu Sirvent | 23 de diciembre de 2019

El rei Baltasar a la cavalcada de la Seu/RàdioSeu
El rei Baltasar a la cavalcada de la Seu/RàdioSeu
Per segon any consecutiu, la plataforma Casa Nostra Casa Vostra (CSCV) demana als ajuntaments que triïn persones negres per fer de rei Baltasar a les Cavalcades.

Tres de les sis capitals de l’Alt Pirineu i Aran encara pinten de negre la cara del rei Baltasar que participa a les seves cavalcades, es tracta del Pont de Suert, Sort i Vielha. Aquest any seran 37 de les 43 capitals de comarca –un 86%– les que deixaran enrere el maquillatge i tindran un Baltasar negre. Tot i això, encara hi ha sis capitals de comarca del conjunt de Catalunya que es resisteixen al canvi i representaran el rei amb un persona blanca pintada: Igualada, Mollerussa i les tres pirinenques ja citades. La Seu d’Urgell, Puigcerdà i Tremp tenen reis Baltasar de veritat. Un veí originari de Mali és rei per primer cop a Puigcerdà.

Rei Baltasar Puigcerdà.2 jpg

(Foto: El rei Baltasar amb el rector de Puigcerdà, Josep Grau/Emili Gimenez)

 #BaltasarDeVeritat: una campanya perquè el rei negre no sigui pintat

El 5 de gener de 2019, més de 200 municipis catalans es van adherir a la campanya #BaltasarDeVeritat, buscant entre el seu veïnat persones negres per fer aquest paper. El hashtag #BaltasarDeVeritat volava per les xarxes socials, posant fi a l’antic costum racista de pintar el rei negre.

Baltasar sense pintar

Una campanya exitosa

En dues setmanes 108 municipis s'han adherit a la iniciativa i han anunciat que no maquillaran els integrants de la carrossa del rei negre. Al vídeo de la campanya, Baltasar demana als ajuntaments que el deixin participar en les Cavalcades on l'any passat no va "poder arribar". Sota el lema #BaltasarDeVeritat, Casa Nostra Casa Vostra vol que la iniciativa vagi més enllà de les capitals de comarca i arribi a totes les Cavalcades del conjunt del país. En total ja hi ha 108 municipis que s'han adherit a la iniciativa.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/societat/pont-suert-sort-i-vielha-encara-pinten-cara-rei-baltasar/20191223210018016930.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]