JOVES I VOLUNTARIAT

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i Acció Escolta de Catalunya recuperen una finca per destinar-la a activitats de lleure

Al projecte, iniciat a l'espai del Mas de Llavaners, hi han participat una vintena d'adolescents i joves d'un camp de treball dut a terme durant les vacances escolars de primavera

Finca Mas de Llavaners
photo_camera Finca Mas de Llavaners, al terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà)/PNAP

El Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'entitat Acció Escolta de Catalunya, conjuntament amb l'Ajuntament de Soriguera, ha iniciat un projecte de recuperació de l'espai del Mas de Llavaners, una antiga casa forestal que forma part d'una finca pública de 213 hectàrees de superfície que és propietat de la Generalitat de Catalunya. La intervenció compta també amb el vistiplau del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que gestiona aquest forest, i els actuals beneficiaris de l'aprofitament dels prats de pastura. Durant cinc dies i en el marc de les vacances escolars de primavera, una quinzena d'adolescents d'entre 15 i 18 anys i els seus responsables, membres de l'Agrupament Escolta Aldaia i l'Agrupament Escolta Roland Philipps, ambdós de Barcelona, s'han encarregat de dur-hi a terme diverses actuacions sobre el terreny.

Els treballs que han realitzat els adolescents i joves que han participat en el projecte ha consistit en el desbrossat i poda de la vegetació en els marges dels prats o la tala, desbrancat i trossejament d'arbres de poc diàmetre en la zona de l'antic viver de pi roig (Pinus sylvestris) per a fer-ne una zona d'esbarjo. En aquest cas, a més, s'hi ha instal·lat una taula amb bancs construïda pels joves participants amb l'ajuda de la brigada del Parc Natural, que ha impartit un taller d'encaixos de fusta a partir de peces prefabricades. També s'ha construït de nou un llenyer per a l'assecat de la fusta tallada, s'ha recuperat l'abeurador de la finca que estava totalment ple de sediments, i s'han realitzat millores en el sistema de captació i canalització d'aigua.

Les intervencions per millorar la finca continuaran amb futures estades d’escoltes coordinades amb l’entitat Acció Escolta de Catalunya. D'aquesta manera, fins al 2019, aquest espai forestal acollirà actuacions d’educació ambiental i voluntariat amb adolescents. En aquesta línia, el Parc manté altres projectes de voluntariat amb adults, com ara la el Projecte Boscos de Muntanya. Per a poder dur a terme aquests treballs, s'ha donat prèviament formació específica en l'ús de cada eina –des de serres i destrals a pics i aixades, la majoria proveïdes pel Parc Natural– així com les recomanacions generals de seguretat per a les feines a bosc.

El projecte també ha incorporat diverses activitats d'educació ambiental orientades a conèixer les característiques naturals de la zona, com ara una ruta d'interpretació per la roureda de la vall de Siarb, parant especial atenció als rastres de la fauna i la presència de nius de voltor i altres rapinyaires localitzats als cingles propers, així com al contrast entre estrats geològics apreciables a una banda i a l'altra del riu del Cantó, un testimoni dels processos tectònics que varen originar el massís dels Pirineus. També s’ha visitat l'arbre monumental Noguer de Llavaners, per al qual posteriorment s’ha elaborat un cartell indicador. A més, s’ha dut a terme una activitat d'observació del cel nocturn per a reconèixer les principals constel·lacions visibles en aquesta època de l'any.

Acció Escolta de Catalunya és una de les tres associacions integrants de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG), que aplega més de 20.000 infants, adolescents i joves en 200 agrupaments escoltes presents als pobles i ciutats d'arreu del país. El projecte del Mas de Llavaners ha permès assolir diversos objectius d'aprenentatge, a partir del compromís voluntari, des del coneixement del medi natural i del món de la ramaderia extensiva de muntanya fins a l'adquisició de tècniques manuals i d'ús d'eines forestals, així com les competències transversals de treball en equip, cooperació i servei a la comunitat.