Imprimir

El Parc Nacional d'Aigüestortes i deu municipis, la 'zona de qualitat acústica' més gran de Catalunya

viurealspirineus | 31 de octubre de 2019

Pla general de l'estany Gento, al Parc Nacional, amb un mesurador de soroll en primer pla/TES
Pla general de l'estany Gento, al Parc Nacional, amb un mesurador de soroll en primer pla/TES
Des del Parc Nacional, a partir d'ara, es vetllarà perquè els guies del Parc incorporin en els seus guiatges i explicacions aspectes relacionats amb la qualitat del so de la zona que es visita.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha rebut aquest dimecres el certificat que l'acredita com a zona tranquil·la. Es tracta de l'acreditació com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica. Amb aquest certificat esdevé la 'zona de qualitat acústica' més gran de Catalunya i en el segon espai de Catalunya en disposar d'aquesta acreditació. La Serra del Montsant, ja disposa des del 2018 d'aquesta protecció. La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha dit que es tracta d'un valor a preservar donat que és un impacte positiu sobre la biodiversitat de la zona i també un valor turístic.

El president del Patronat del Parc Nacional, Josep Enric Llebot, ha explicat que escoltar sons de la natura com el cant del gall fer, la brama del cérvol, el soroll dels salts d'aigua o els corcs treballant la fusta s'han de convertir en experiències sensorials associades al so.

Des del Parc Nacional, a partir d'ara, es vetllarà perquè els guies del Parc incorporin en els seus guiatges i explicacions aspectes relacionats amb la qualitat del so de la zona que es visita. Per Rius l'acreditació com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica ha de ser compatible amb les activitats tradicionals que s'hi realitzen.

Els municipis són la Vall de Boí i Vilaller a l'Alta Ribagorça, Espot, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu i Sort al Pallars Sobirà, la Torre de Capdella al Pallars Jussà i Vielha i Naut Aran a la Val d'Aran.

Pel que fa als deu municipis que també han rebut la certificació per formar part de la zona perifèrica del Parc són: la Vall de Boí i Vilaller a l'Alta Ribagorça, Espot, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu i Sort al Pallars Sobirà, la Torre de Capdella al Pallars Jussà i Vielha i Naut Aran a la Val d'Aran.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha informat que paral·lelament s'està treballant en l'acreditació de qualitat lumínica. Aquest certificat està en la fase final de redacció i esperen aviat poder-lo entregar al Parc Nacional d'Aigüestortes.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/alta-ribagorca/parc-nacional-daiguestortes-i-deu-municipis-zona-qualitat-acustica-mes-gran-catalunya/20191031131244016306.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]