MEDI AMBIENT

El Parc de l'Alt Pirineu instal·la rètols a Port Ainé per evitar el pas d'esquiadors a zones de protecció del gall fer

Al massís de l'Orri hi ha uns 30 exemplars d'aquesta espècie protegida
Un operari col·locant un rètol de zona de protecció de gall fer a l'estació d'esquí de Port Ainé el 18 de desembre del 2019. (horitzontal)
photo_camera Col·loquen un rètol de zona de protecció de gall fer a l'estació d'esquí de Port Ainé/Marta Lluvich

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha instal·lat a l'estació d'esquí de Port Ainé rètols per evitar el pas d'esquiadors i excursionistes a zones de protecció del gall fer. Marc Garriga, director del Parc Natural, ha explicat que Port Ainé va ser la primera estació de l'estat espanyol que ha senyalitzat les zones de fauna sensibles perquè els esquiadors no hi vagin. Tot, amb la voluntat de no alterar el gall fer mentre està hibernant i que estigui el més tranquil possible. Ara, aquesta informació s'ha reforçat amb rètols de color groc en detectar que molta gent amb raquetes de neu passava per aquestes zones pròximes al gall fer. Garriga ha dit que al massís de l'Orri hi ha uns 30 exemplars de gall fer.

El gall fer una espècie amenaçada a escala catalana i estatal i per això a l'entrada dels camins pròxims a zones de gall fer també s'han col·locat barreres per dificultar el pas dels excursionistes.

La població del Parc Natural de l'Alt Pirineu es va avaluar l'any 2005 en uns 150 exemplars mascles adults, que representen un terç de la població catalana i la població més gran de tota la península Ibèrica.

Garriga ha recomanat que si es passeja pel bosc, a principi d'estiu trobeu un niu ocupat per una femella de gall fer que estigui covant, convé allunyar-se discretament de la zona per evitar-li molèsties. Que no es produeixin molèsties al voltant del gall fer durant el període d'hibernació també és molt important per no dificultar-ne la viabilitat.