TURISME DE MUNTANYA

Obren l’Hotelet d’Estamariu, un establiment familiar al cor del Pirineu

Alfons Peguera i Rufus Carmona han decidit fer realitat una idea que els ballava pel cap des de fa temps: obrir un hotel rural al poble d’Estamariu.
photo_camera Alfons Peguera i Rufus Carmona al balcó de l'Hotelet d'Estamariu/FS

Dos urgellencs emprenedors, Alfons Peguera i Rufus Carmona, no s’han espantat per la incertesa del moment que ens toca viure i han decidit fer realitat una idea que els ballava pel cap des de fa temps: obrir un hotel rural al poble d’Estamariu, a la comarca de l’Alt Urgell. Ara se’ls ha presentat l’oportunitat i no l’han deixat escapar. Els impulsors, amics des de petits, han concebut l’Hotelet d’Estamariu com un establiment de muntanya, familiar i de referència a la comarca i al Pirineu. 

L’Hotelet d’Estamariu, que preveu obrir les portes aquesta primera quinzena de juliol, està pensat com un allotjament confortable, ben equipat, amb un servei exquisit i una gastronomia de proximitat. Alfons Peguera, amb una llarga tradició familiar en el món de l’hostaleria, assegura que el client de l’Hotelet s’hi trobarà millor que a casa, sense carregar-lo, sense afalagar-lo en excés, aquesta és la nostra intenció, que el client se senti lliure també. Al costat de paratges naturals de gran bellesa, situat a la part nord-oriental de l’Alt Urgell i ubicat al mig del poble, l’Hotelet d’Estamariu vol ser un referent per als amants del turisme rural, a qui els agrada passar temps de qualitat en família i gaudir d'uns dies o d’una escapada enmig de la natura i els valors patrimonials, amb totes les comoditats d'un petit establiment autèntic i acollidor. 

Gastronomia de proximitat

Alfons Peguera ens diu que gastronòmicament parlant, la carta de l’Hotelet d’Estamariu oferirà cuina de muntanya i un producte de la màxima qualitat i proximitat: carn del país, verdures d’aquí, cuina típica de muntanya, una carta no excessivament extensa perquè tingui una bona rotació, però de gran qualitat i ben cuinada. A la carta, el client hi trobarà una bona cua de vedella, un excel·lent fricandó, un arròs de muntanya, uns peus de porc a la catalana ben cuinats, amb pansetes i pinyons i el seu sofregit de tomata i ceba. No hi faltarà tampoc els cargols a la catalana, el bacallà amb samfaina o els guisats ben desgreixats.

Esmorzars de forquilla

Els esmorzars ocuparan un paper substancial en el nou projecte. Volem que l’Hotelet formi part de la vida del poble i sigui lloc de trobada dels seus veïns, explica Rufus Carmona. L’Hotelet disposa de bar, amb una entrada independent des del carrer, on se serviran esmorzars amb un bon pa, ben torrat i cruixent. Esmorzars dolços i cafès, però també desdejunis contundents, de forquilla i ganivet: entrepans variats, truites de tota mena acabades de fer, mandonguilles amb pèsols, ous ferrats d’Estamariu, botifarra amb mongetes, cap i pota... Esmorzars per a la gent del poble, però també per als visitants, grups de ciclistes que fan parada, o els motoristes, o els caçadors…, assegura Carmona. 

sant_vicenc_estamariu (1)

Estamariu, un patrimoni privilegiat

Estamariu, que fins a l’any 1983 es va dir Estimariu - sembla que l’origen del topònim prové del basc Stamariz - és un municipi  tradicionalment agrícola i comprèn la vall del Torrent de les Arenes i la vall baixa del riu de Bescaran. Es troba limitat pel riu Segre, el Coll de Jou i el seu torrent, el riu Bescaran, la serra de Banat, el coll d’Arcavell, el coll d’Arques, el turó de la Guàrdia, la serra de Peçaborrosa, el roc del Cucut i el Torrent de les Carboneres. Als afores del poble, en direcció Bescaran hi ha l’església romànica de Sant Vicenç que manté una gran influència de les formes llombardes i de les estructures basilicals. Dins del terme municipal d’Estamariu també hi ha les restes de l’antic monestir de Sant Vicenç de Pinsent, l’església del qual va ser construïda aprofitant una balma.