LLIBRES

Les novetats pirinenques d'Edicions Salòria per aquest Sant Jordi

Edicions Salòria és una de les editorials del Pirineu que presenta més novetats per aquest Sant Jordi. A continuació en destaquem algunes d'aquestes novetats.

Llibres 2 Sant Jordi
photo_camera Edicions Salòria presenta un gran nombre de novetats per aquest Sant Jordi

Edicions Salòria presenta per aquest Sant Jordi un bon nombre de títols novedosos, tant de poesia, com d'assaig, història i literatura infantil i juvenil, una variada oferta per a tots els gustos i edats. L’editorial pirinenca segueix apostant per autors ja consolidats a Edicions Salòria com ara Pep Espunyes, Joan Obiols, Isidre Domenjó o Oliver Vergés, però els combina també incorporant al seu catàleg veus emergents amb propostes atractives, amb l’objectiu de consolidar-se com una de les petites editorials de referència. A continuació en destaquem algunes d'aquestes novetats:

Món rural, mots que es perden (2a edició), de Josep Espunyes. Al món rural hi ha desaparegut, en cosa de pocs anys, tot un seguit de formes de vida i de treball que, de ben segur, no s'hi tornarà a repetir mai més. Aquesta desaparició ha anat acompanyada de la desaparició o la reculada, en la parla viva, d'una part important de paraules de la llengua catalana. Josep Espunyes és un gran coneixedor del món rural i de tot el que fa referència a la llengua catalana. Aquesta és la seva darrera gran obra sobre l'ús i l'evolució del català. 

Som de poc dir 2

Som de poc dir: el Pirineu, mínimament explicat amb 100 monosíl·labs, d'Isidre Domenjó. L'autor, un històric dels mitjans de comunicació i la cultura al Pirineu, se serveix de 100 monosíl·labs per explicar, amb una gran capacitat de síntesi, els aspectes clau de l'evolució i el present del territori més extens i alhora menys poblat de Catalunya. Sense renunciar en cap moment a una visió crítica del Pirineu d'avui, Isidre Domenjó posa damunt de la taula un grapat d'indicatius que li permeten atalaiar un futur il·lusionant per aquest tros de país.

 Viatge universal pel Pirineu. El Pallars Sobirà. Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal, de Joan Obiols. Aquest és el sisè volum del particular “Viatge Universal pel Pirineu”, de Joan Obiols, una col·lecció que constarà de 10 volums, dels quals sis ja han estat editats. El llibre és una nova manera d’entendre el Pallars Sobirà. Ho fa com un recorregut per les grans àrees de la comarca: el Baix Pallars, el Mig Pallars i l’Alt Pallars. Ens descriu el paisatge natural i humà. Els homes i les dones del Pallars Sobirà d’avui, i també del Pallars Sobirà del passat que, d’alguna manera, han cisellat el Pallars Sobirà d’ara. Són justament les converses amb la gent del país, reproduïdes al llibre, les que dibuixen el Pallars Sobirà real, amb tot el que té de positiu però també posant al descobert les seves febleses i les seves contradiccions. El llibre se’ns mostra com una mena de fresc, salpebrat amb converses, caçades a l’atzar pel carrer, de personatges anònims.

Pell de Joan Ganyet. Es tracta un llibre de fotografies fruit de l'observació dels murs de ciutats històriques del Mediterrani (Venècia, Roma, Atenes, barcelona, Sevilla, Bèrgam, Andorra la Vella, Tarragona, Dubrovnik, Palerm...) al llarg de diversos viatges entre els anys 2013 i 2018. 'Pell' ha sortit a la llum en una edició molt acurada i compta amb aportacions i comentaris de l'obra a càrrec de Perico Pastor, Ermengol Puig, Josep Ma Ubach, Vicenç Mateu, i Joan Antoni Solans.

Muralles medievals i guerres de setge, de Francesc Badia. Una mirada encuriosida a la baixa edat mitjana. Fortaleses i castells, muralles i setges formen part de l'imaginari medieval. Però, com es construïen, els murs que defensaven les ciutats dels segles XII, XIII i XIV? Quina inversió requeria dotar un poble d'un cinturó de pedra? Com es finançava, quant de temps calia, i quins eren els artesans que sabien aixecar torres i escarpes, contraforts, merlets i espitlleres, rastells, matacans i barbacanes? Encara més: quina garantia oferia un recinte emmurallat davant d'un enemic que tenia a la seva disposició el formidable arsenal artiller medieval, des d'algarrades, fonèvols i almajànecs fins a manganells, brigoles i el temible trabuquet? D'altra banda, eren gaire llargs, els setges? Quin n'era el final més habitual: la rendició de la ciutat assetjada o la retirada dels assetjadors? Aquestes i altres preguntes igualment suggestives les mira de respondre l'autor - Francesc Badia - en aquesta singular aproximació a la poliorcètica medieval aplicada al cas català, que es mou amb agilitat entre l'anècdota històrica i l'erudició historiogràfica, profusament il·lustrada i que pretén arribar a un públic ampli sense renunciar al rigor acadèmic.

Història de la Catedral de la Seu d'Urgell, d'Oliver Vergés amb il·lustracions de Jordi Planellas. Explica la història d'aquest monument als més petits. Com explica l'autor, el patrimoni és la pervivència de les generacions que ens han precedit. Si volem conservar la memòria dels que van viure abans que nosaltres cal que conservem aquest patrimoni i el protegim. Cal que els més petits coneguin el nostre patrimoni i la nostra història, per tal que es facin a la idea de la seva importància i vulguin protegir-lo en el futur.

Annibal i els seus elefants a través de la Cerdanya, d'Oliver Vergés amb il·lustracions de Jordi Planellas. Fa dos mil anys, el general cartaginès Anníbal i el seu exèrcit, format per soldats, genets i elefants, van creuar la serralada pirinenca de camí cap a Roma, la capital dels seus enemics. En la seva ruta, Anníbal va travessar la Cerdanya per sorpresa dels seus antics habitants, els ceretans, gens acostumats a veure elefants a les seves terres. Si voleu saber com van arribar els elefants cartaginesos a la Cerdanya, l'origen del Castellot de Bolvir o qui va fundar Llívia, no us perdeu la història que t'explica aquest llibre.

Bestioles

Bestioles, de Dani Gómez. Aquest és el primer títol de la seva 'col·lecció Animalades'. El text i les il·lustracions de Bestioles és de Dani Gómez. La 'Col·lecció Animalades' explora la fauna catalana de forma didàctica i divertida per tal de transmetre als més petits el gust per l'observació de la natura i el respecte a totes les formes de vida.

On t'amagues Picot? de Mar Hurtado. Aquest és el primer títol de la col·lecció Pirineu i Natura dels contes Petit Pirineu. On t'amagues, Picot? explica les aventures del Marcel i el seu gos, el Murri. En aquest primer títol, el Marcel i el Murri, tenen alguns petits problemes amb un ocell, un picot.

Alè, d'Elisabet Segura Fàbrega. Després la bona acollida que va tenir el seu primer poemari titulat Nu (de l'amor i de l'oblit), l'Elisabeth Segura ens ha sorprès amb una nova obra poètica plena de sensibilitat i amb una gran riquesa literària.