El Museu de la Conca Dellà i Dinosfera tanca l'estiu amb record de visitants

2.970 persones han visitat les exposicions o participat en alguna de les activitats que han organitzat els equipaments museogràfics d'Isona i Coll de Nargó que formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus

museu
photo_camera Nens i nenes pintant un mural de dinosaures

Entre l'1 de juliol i 10 de setembre, els visitants han pogut gaudir de visites guiades als jaciments de dinosaures, de sopars temàtics entre les col·leccions fòssils dels museus i de tallers infantils, entre d'altres iniciatives. Les activitats s'han complementat amb una intensa feina de recerca i treball de camp dels investigadors del Museu de la Conca Dellà i l'ICP.

Consolidació del programa d'estiu

Prop de 300 persones han participat de les visites guiades als museus i jaciments paleontològics del Pallars Jussà i de l'Alt Urgell. Al Museu de la Conca Dellà (a Isona), els visitants han pogut accedir a un espai habitualment tancat al públic: el magatzem de preparació de fòssils que allotja una de les peces més espectaculars del centre, el coll de dinosaure sauròpode d'Orcau. Els especialistes han explicat als visitants la història de la seva excavació i el procés de preparació. Durant els dos mesos d'obertura per aquest espai hi han passat més de 1700 persones.

Una de les principals novetats d'enguany ha estat el Sopar al Museu, una iniciativa gastronòmica i paleontològica que va convidar el públic a gaudir d'ambdós espais museogràfics amb tots els sentits. El 28 de juliol (a Dinosfera) i el 10 d'agost (al Museu de la Conca Dellà), els comensals van poder degustar un menú inspirat en les col·leccions del museu, que incloïa plats com "la posta", un homenatge als ous de dinosaure, l'element més emblemàtic de Dinosfera, o una "costella de Pararhabdodon isonensis", inspirat en el famós dinosaure d'Isona.

El programa ha contemplat diverses activitats infantils. La proposta de Nit al Museu, on els infants aprenen sobre els dinosaures i dormen entre les escultures del museu, va esgotar les entrades de les tres edicions que es van programar. Els infants també han pogut gaudir d'altres activitats familiars, com els tallers de manualitats per la Dinogresca o els de petjades a Isona, i la pintura d'un mural amb dinosaures a la paret exterior de Dinosfera.

Més enllà de l'àmbit paleontològic, s'han fet també diverses xerrades relacionades amb la natura, la geologia i l'arqueologia. Una de les més destacades va ser la que va impartir a Isona el professor de la Universitat de Barcelona, Ignasi Garcés, sobre el món romà a l'època de Trajà, dintre d'una jornada de commemoració del 1900 anys de la mort d'aquest emperador molt relacionat amb l'antiga Aeso. La celebració va convidar la Legió Gemina de Tarragona, que va convertir Isona en un campament romà i en un camp de lluita, revelant al públic alguns dels secrets d'un dels exèrcits més poderosos de la història.

DSC_0778 DSC_0789_Visitesguiades_MCD_2
 

Recerca científica

Les activitats volen posar de relleu i divulgar l'extraordinari registre fòssil de dinosaures als Pirineus, que correspon als darrers que van viure a Europa fa uns 66 milions d'anys. Les excavacions s'intensifiquen a l'estiu i les troballes posteriorment donen lloc a nombrosos articles en revistes especialitzades. Aquest juliol s'han realitzat excavacions al jaciment dels Nerets (Tremp) i prospeccions als municipis d'Isona, Talarn i Tremp. A les excavacions, coordinades per Àngel Galobart, Bernat Vila i Albert Garcia Sellés, investigadors de l'ICP i del Museu de la Conca Dellà, hi han participat alumnes de pràctiques de la UAB, la UB i la Universitat de Milà. També s'ha organitzat el camp de treball internacional "Reading Life in Rock", a Talarn, per donar a conèixer la riquesa geològica i paleontològica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Els dinosaures que van viure al que avui dia són els Pirineus també van ser el tema del curs d'estiu que va acollir la Universitat de Lleida, on els estudiants van poder visitar els afloraments geològics i paleontològics del Pallars Jussà, Noguera i Alt Urgell.

Dinosaures dels Pirineus

El Museu de la Conca Dellà i Dinosfera estan dirigits per Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l'ICP i formen part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus, un projecte impulsat pel mateix ICP que consisteix en un museu distribuït per diverses comarques de Catalunya on els dinosaures són els protagonistes i que inclou el Museu de l'ICP, a Sabadell.

El programa d'estiu ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la Xarxa de Museus de Lleida i Aran, l'Institut d'Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida, i el ajuntaments d'Isona i Coll de Nargó.