PATRIMONI CULTURAL

Mur commemora els 100 anys del primer arrencament de pintures del romànic català

Les pintures de l'absis central de la Canònica de Santa Maria van ser arrencades i venudes i van acabar a Boston
Un personatge de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants, el 13 de novembre del 2019 (horitzontal)
photo_camera Un personatge de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants/Pere Francesch

Fa 100 anys, un marxant d'art nord-americà va comprar les pintures de l'absis central de la Canònica de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà) al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrencades i van acabar a Boston. "Això va activar la Junta de Museus i la Mancomunitat i es van endegar una campanya" de salvament de les pintures murals romàniques que avui es conserven al MNAC, ha explicat Jordi Camps, conservador en cap de l’àrea Medieval del MNAC. Per commemorar aquests 100 anys sota el títol 'Mur, 1919-2019', entre d'altres activitats, els Comediants han creat l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC', que es representarà l'1 i 2 de maig del 2020 al mateix conjunt de Mur.

Pepe Serra, director del MNAC; Josep Maria Mullol, alcalde de Castell de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i Jordi Camps, conservador en cap de l’àrea Medieval del Museu Nacional al MNAC, el 13 de novembre del 2019 (horitzontal)

(Foto:Pepe Serra, director del MNAC; Josep Maria Mullol, alcalde de Castell de Mur; i Jordi Camps, conservador en cap del MNAC/Pere Francesc)

L'estiu del 1919 el marxant nord-americà Ignasi Pollak va comprar les pintures de l'absis central de la Canònica de Santa Maria de Mur, del segle XII, al responsable de la parròquia. Les pintures van ser arrancades per tres tècnics italians i venudes les pintures. Van ser traslladades a Barcelona i les va adquirir el col·leccionista Lluís Plandiura. Les pintures van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on hi segueixen actualment.

La venda va alertar la Junta de Museus i a la Mancomunitat de Catalunya, que va engegar una campanya de salvament de les pintures murals romàniques del Pirineu, que van ingressar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Gràcies a aquesta campanya, ha explicat l'alcalde de Mur, Josep Maria Mullol, el MNAC disposa de la col·lecció de pintura mural romànica més important del món.

Un personatge de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants, el 13 de novembre del 2019 (horitzontal)
(Foto:Un personatge de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' dels Comediants/Pere Francesch)

L'alcalde de Mur i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha assenyalat que era "impensable totalment" que a l'any 1919 algú se li acudís arrencar unes pintures d'una paret per a vendre-les. "La història diu que els feligresos que anaven a l'església els hi feien por les pintures, però que algú les arranqués per a vendre-les va ser un fet extraordinari fins i tot per l'època". Mullol ha recordat com la Mancomunitat de Catalunya va reaccionar ràpidament i va engegar una campanya de salvament de les pintures murals romàniques arreu del territori.

Mullol ha explicat que el motiu principal de la venda és perquè no se li donava valor a les pintures i estaven tapades per un mural. L'alcalde també ha dit que l'edifici estava malmès i amb aquella venda es va fer possible arreglar la teulada de l'edifici.

Mur Comediants 1
(Foto:Turisme Pallars Jussà)
Per la seva part, el director del MNAC, Pepe Serra, ha indicat que s'està en un moment "molt obert de pensar les coses. On té més sentit que el patrimoni estigui? En algunes esglésies les condicions són molt dolentes per una pintura, però en un museu, no", ha afegit.

Activitats

Entre les activitats que s'han organitzat per commemorar aquests 100 anys, el MNAC obre les portes a una visita guiada a les pintures murals dels Pallars exposades i després hi ha un acte amb una representació de la companyia Comediants. S'han organitzat diverses xerrades amb els títols 'Viatgem a l'època feudal', 'La redescoberta del romànic'; 'El despertar del romànic català'; 'Accions per a la recuperació del conjunt de Mur' i 'El futur és a les nostres mans: estratègies per protegir i gestionar i posar en valor el patrimoni romànic pirinenc'.

Un dels plats forts de la commemoració serà l'espectacle de Comediants: 'Mur, guspira del MNAC', que s'estrenarà l'1 i 2 de maig del 2020 al mateix conjunt de Mur. Un dia després, el dia 3, tindrà lloc un aplec a Mur.

Mullol ha explicat que l'objectiu és donar a conèixer la rellevància del què va passar a Mur fa 100 anys i "posar en valor el ric patrimoni romànic pallarès i donar a conèixer la comarca".

Romànic, 2022

Per altra banda, Serra ha reiterat que des del MNAC estan treballant per l'any 2022 "canviar la permanent del romànic del museu, que és el més complex". Un dels canvis és donar la veu dels llocs on estava ubicada la pintura. "No pot ser que la veu sigui únicament del museu".