'El món perdut', d'Arthur Conan Doyle, protagonista de la 21a Dictada Occitana

Unes 70 persones participen al tradicional concurs d'ortografia en llengua d'oc al Palau Marc de Barcelona

Una fila amb diversos participants de la 21a Dictada Occitana, el 27 de gener del 2018 (Horitzontal).
photo_camera Diversos participants de la 21a Dictada Occitana

Una setantena de persones han participat aquest dissabte al Palau Marc de Barcelona en la 21a Dictada Occitana, el tradicional concurs d'ortografia organitzat pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) i amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. La dinàmica de la Dictada –oberta a tothom i que es fa simultàniament a 43 poblacions d'arreu d'Occitània i dels Països Catalans- és molt senzilla: es llegeix en veu alta un text en occità i els participants l'escriuen a mà. Seguidament es corregeix i guanya el qui ha fet el dictat amb menys faltes. En aquesta ocasió, l'escrit escollit ha estat un fragment de 'El món perdut', d'Arthur Conan Doyle. L'he trobat una mica complicat en tractar-se d'un traducció directa de l'anglès cap a l'occità. A banda, hi havia paraules potser desconegudes i de l'àmbit genuí de l'occità, ha afirmat Jordi Ortiz, un dels concursants a la 21a Dictada Occitana.

Com cada any la Dictada és una ocasió extraordinària per al retrobament de la comunitat occitanista a Barcelona i en diverses ciutats d'Occitània i dels Països Catalans, ha afirmat Agustí Farran, participant i també corrector. L'occità no és molt difícil per a un catalanoparlant perquè és una de les llengües més properes. Hi ha força diferències ortogràfiques, això sí, que poden dificultar la seva comprensió i sobretot escriptura, ha continuat Farran. Una percepció que ha compartit el mateix Jordi Ortiz, que ha recordat que l'occità –amb un nombre de parlants incert entre els 500.000 i els 3 milions repartits per Espanya, França, Itàlia i Mònaco- és llengua oficial a Catalunya des del 2006 i llengua pròpia de l'Aran. La Dictada és una mesura molt important per potenciar l'occità i fer-lo conèixer entre la societat catalana no occitanòfona, ha reflexionat en veu alta Ortiz. 

És tot un honor poder participar en un acte d'aquestes característiques que dóna visibilitat a la llengua d'oc, la difon i la posa en valor a nivell formal, ha conclòs el participant a la 21a Dictada Occitana, que estableix fins a tres categories de premis (adults, infantil-juvenil i professional). El primer premi de la categoria adults ha estat per a Joan Calsapeu Cabot, que ha guanyat una inscripció a l'Escòla Occitana d'Estiu a Vilanòva d’Òlt, durant la setmana del 12 al 18 d'agost del 2018, i un lot de llibres. Els guanyadors de la categoria infantil-juvenil (Xavier Rebled) i professional (Jordi Ortiz) han obtingut, per la seva banda, un lot de llibres i un premi especial. L'acte d'aquest dissabte al Palau Marc s'ha completat amb la xerrada 'Un recorregut per les Rambles a través de personatges occitans', a càrrec del reconegut professor i occitanista Jaume Figueras.