EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

‘Una mirada al passat’, del Fons fotogràfic Esclusa, recupera el passat col·lectiu de la Seu dels anys seixanta

La mostra recull 120 imatges inèdites del fons fotogràfic de Josep Maria Esclusa que destaquen per la seva gran qualitat artística i que són testimoni del passat col·lectiu de la Seu d’Urgell de la dècada dels anys seixanta
Josep Maria Esclusa 3
photo_camera 'Retrat amb càmera d'estudi de Josep Maria Esclusa', a l'exposició de la Sala Sant Domènec de la Seu

Aquest divendres 20 de setembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell l’acte d’inauguració de l’exposició Fons fotogràfic Josep M. Esclusa. Una mirada al passatAixí ho han avançat aquest dimecres en roda de premsa el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell Julio Quílez, que ha presentat aquesta exposició juntament amb la filla d’aquest fotògraf urgellenc, Teresa Esclusa, acompanyats pel president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, i pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia.

Exposició Fotogràfica Josep Maria Esclusa 2

(Foto: Teresa Esclusa, filla del fotògraf Josep Maria Esclusa, acompanyada de Julio Quílez, Miquel Sala i Carlos Guàrdia/laseu.cat)

Tal i com ha explicat Julio Quílez, l’exposició Una mirada al passat presenta per primera vegada i d’una forma exclusiva un recull de 120 imatges inèdites del fons fotogràfic Josep Maria Esclusa. “Un conjunt documental excepcional per la seva qualitat artística, tècnica i testimonial i que recupera visualment  la vida i obra de l’artista així com rescata del temps un passat col·lectiu recent de la Seu d’Urgell centrat en la dècada de 1960”, ha remarcat el director de l’Arxiu.

Per la seva part, Teresa Esclusa, ha manifestat que se sent “molt orgullosa de poder representar el seu pare” a l’hora de presentar aquesta exposició. La filla de Josep M. Esclusa ha explicat que “la mostra és un recull fotogràfic de la primera etapa de la seva obra, un treball totalment artesanal, amb imatges en blanc i negre, fetes amb la seva càmera ROLLEIFLEX. Hem recollit les fotos que al meu pare més li agradaven”.  

De la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Carlos Guàrdia, ha explicat la “doble intenció” que té l’exposició Una mirada al passat“La primera, per la qualitat d’aquest material fotogràfic que ens va deixar Josep M. Esclusa, i la segona, per esdevenir una eina de coneixement per saber com era la societat de la Seu d’Urgell als anys 50 i 60”. Guàrdia ha volgut animar a tothom a visitar-la, i alhora  fer-ho a través de les visites guiades que s’hi han programat de la mà de la guia local Pilar Aláez “per tal que la visita a aquesta exposició sigui més enriquidora”.

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Miquel Sala, ha agraït a la família de Josep M. Esclusa la cessió d’aquest material gràfic per poder-lo atansar al públic alturgellenc.

Cartell Esclusa

L’exposició

La mostra, organitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, es troba integrada per 120 fotografies inèdites de mig i gran format completada amb material fotogràfic divers com a element de context -càmeres fotogràfiques, ampliadores, productes químics- utilitzat per Josep Maria Esclusa en la realització de les fotografies i posterior revelat al laboratori.

L’exposició s’estructura d’acord amb aspectes biogràfics del fotògraf així com de les seves inquietuds personals i artístiques conformant 7 grans àmbits temàticsHome i circumstànciaL’empremta de l’entornEl pas per la CooperativaEsclusa artistaEl Pirineu al descobertMarit, pare i amic i Fotògraf de la fe. Completa la mostra un espai interactiu destinat al visitant a través de l’habilitació d’un punt d’identificació i contextualització de les imatges exposades a fi i efecte de recollir el coneixement de moltes de les persones coetànies a l’època de producció de les fotografies.

En l’elaboració de l’exposició han participat activament la filla i la neta del fotògraf, Teresa Esclusa i Sandra Castinyeira, respectivament, especialment en el complex procés de selecció de les imatges i, en l’elaboració dels continguts i contextualització del fons, l’historiador Carles Gascón i l’arxiver municipal Lluís Obiols, així com el director de l’Arxiu Comarcal, Julio Quílez.

Visites guiades

D’altra banda, amb la finalitat de dinamitzar l’exposició s’han programat des de l’Espai Ermengol visites guiades els dies 22 i 28 de setembre i 10 i 17 d’octubre a càrrec de Pilar Aláez que seran completades per altres visites escolars que coordinades des del Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell.

Finalment, el finançament del projecte s’ha realitzat a través de fons públics procedents de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell així com de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura però també gràcies al patrocini i suport d’institucions privades com la Cooperativa Cadí i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

El fotògraf: Josep Maria Esclusa

Josep Maria Esclusa (Castellciutat, 1924-la Seu d’Urgell, 2004) va estudiar al col·legi de la Salle de la Seu d’Urgell i va dedicar la major part de la seva vida professional al servei de la Cooperativa Cadí (1944-1989). En el terreny de les seves aficions destacà per la seva personalitat polifacètica que el portà a cultivar la pintura, el dibuix, l’escultura i la música però, on veritablement va excel·lir, va ser en el camp de la fotografia dedicació que el portà a formar part de la històrica Agrupación Fotográfica Seo de Urgel. En vida, les seves imatges varen il·lustrar en solitari o en col·laboració amb altres fotògrafs un nombre destacat de publicacions com seria el cas dels programes de la Festa Major de la Seu d’Urgell, fulletons i articles turístics sobre la Seu i l’Alt Urgell en general així com llibres especialitzats de temàtica diversa com ara memòries de la cooperativa Cadí o de la PEUSA, entre d’altres.

El fons i la seva rellevància

L’ingrés del fons a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell es va portar a terme paulatinament entre els anys 2011 i 2016 i la formalització de la seva custòdia es va realitzar el 19 de setembre de 2017 a través de la signatura d’un contracte de cessió en comodat entre la seva titular, Teresa Esclusa, i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

El volum del fons compren 7.643 unitats documentals distribuïdes en 1.012 positius paper en blanc i negre, 865 diapositives (color), 5.750 negatius fotogràfics en diferents formats (principalment 6x6 i pas universal), 1 casset, 12 documents en paper, 2 llibres i 1 retall de diari. El procés de digitalització s’ha dut a terme a través del personal i maquinària de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell així com a través dels serveis d’empreses especialitzades.

El fons Esclusa forma part dels grans fons fotogràfics custodiats per l’ACAU entre els que destaquen per la seva rellevància i volum el fons Plandolit, Maravilla, Ramon Ingla, Miquel Planella o Marcel Ribera. El seu contingut s’incardina i alinea amb la resta en aspectes temàtics i cronològics però la seva singularitat més destacada rau en la qualitat artística i la seva capacitat única per captar els subtils elements de la quotidianitat, en la línia de Robert Doisneau, la materialització atmosfèrica -en ocasions, espiritual de la llum- i, especialment, els trets psicològics de les persones retratades de tota mena i condició que constitueixen una part molt important de l’interès de l’autor. A aquesta facultat subjectiva cal afegir el domini de la tècnica fotogràfica que el va fer mereixedor de diversos premis i guardons entre els quals destaca el de la I Biennal de Fotografia de Barcelona de l’any 1985 atorgat per un prestigiós jurat integrat per l’arquitecte Oriol Bohigas, el poeta Joan Brossa i el fotògraf Francesc Català Roca.

La rellevància del conjunt documental es fonamenta en l’àmplia distribució geogràfica dels motius fotografiats que abasten la Seu d'Urgell, principalment, però també molts altres nuclis i àrees geogràfiques d'interès de la comarca i de la resta del Pirineu; una variada i rica temàtica que inclou espais urbans -com carrers, edificis, empreses, monuments, fires i mercats, principalment de la Seu d'Urgell-, retrats de persones i de grups de diferents col·lectius i classes socials -primeres comunions, amics, enllaços matrimonials, eclesiàstics, etc- o elements rurals i etnològics -paisatges, pobles, utillatge, oficis o indumentària. En definitiva, representa una font inqüestionable per a l'estudi d'aspectes, no exclusivament però sí de forma destacada, com el despoblament, la vida quotidiana i les tradicions populars, la transformació de l'Església després del Concili Vaticà II, la transició de la vida rural a la modernitat, els canvis en el paisatge motivats per la innovació tecnològica, les comunicacions i les formes de producció, etc.