Imprimir

Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp acullen el I Congrés de Transhumància

viurealspirineus | 30 de septiembre de 2016

La ramaderia és un sector estratègic al Pirineu.
La ramaderia és un sector estratègic al Pirineu.

Catalunya disposa de 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats. L'esdeveniment pretén posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte.

El dia 7 d'octubre comença a Lleida el I Congrés de Transhumància Catalunya que continuarà el 21 a Santa Margarida i els Monjos i el 28 d'octubre a Tremp. Aquesta trobada itinerant està impulsada per la Fundació del Món Rural i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran i té com a objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte.

Què és la transhumància?

20.000 km de camins ramaders a Catalunya

En l'actualitat a Catalunya s'estima que hi ha uns 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats per promoure la transhumància, la ramaderia extensiva i classificar i preservar els camins ramaders. Els organitzadors aspiren a que l'esdeveniment permeti establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural. Amb la trobada també es pretén sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

El congrés s'esdevé un espai participatiu i de debat entre representants del camp de la recerca científica i acadèmica, els usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos d'aquestes infraestructures i la societat en general. Es tracta d'un congrés obert al debat i que en treurà les seves pròpies conclusions a partir d'uns eixos temàtics, un per cada dia de congrés: els camins ramaders, usos complementaris i activitats i usos transhumants.

RECORDA: JORNADA LLEIDA 7 D'OCTUBRE CONGRÉS TRANSHUMÀNCIA

Què: I Jornada “Els camins ramaders” del I Congrés de Transhumància i camins ramaders

On: Lleida, Sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), Av. Alcalde Rovira Roure, 204, 25198 Lleida

Quan: 7 octubre de 2016 a las 9 h i 20 h

Estructura i calendari del Congrés

7 d'octubre Lleida: Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.

21 d'octubre Santa Margarida i els Monjos: Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.

28 d'octubre Tremp: Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC

Programa del I Congrés de Transhumància i camins ramaders de Catalunya 

Dossier sobre transhumància i camins ramaders:

2013. Informe: Camins ramaders i transhumancia a Catalunya. Recomanacions i propostes
2013. Document extens: Tot el que vols saber sobre la Transhumància i les vies pecuàries a Catalunya
2013. Díptic: Tot el que vos saber sobre la tranhumància i les vies pecuàries a Catalunya
2016. Enllaç: Mapa de camins ramaders de Catalunya. Eixos principals. Escala 1:500.000

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/pallars-jussa/lleida-santa-margarida-i-els-monjos-i-tremp-acullen-i-congres-transmunancia/20160930062842005673.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]