L'interès creixent per la vinya a la Cerdanya podria fer duplicar el nombre d'hectàrees cultivades d'aquí a tres anys

El cultiu de la vinya en altura té cada cop més interès, tant dins el propi sector com entre els propietaris que disposen de terres a la zona del Pirineu. Concretament, a la comarca de la Cerdanya, que va començar a recuperar-lo ara fa deu anys, es podria registrar un creixement exponencial en superfície en els propers tres anys, passant de les gairebé vuit hectàrees actuals a les més de catorze. La normativa exigeix una autorització de plantació, el que a la pràctica implica que una part de l'increment anirà vinculat a l'arrencada de ceps en d'altres zones productores

foto_3377419
photo_camera Pla general dels assistents del curs de Vinya de la Universitat Ramon Llull de Puigcerdà en una finca experimental de Bolvir.

El fet que la normativa exigeixi una autorització de plantació, encara que aquesta sigui d'una altra zona, fa plantejar a partir d'ara a alguns productors arrencar una part dels ceps que tenen en diversos punts de Catalunya per poder iniciar o augmentar l'activitat en terrenys d'aquesta vall que, a dia d'avui, no està circumscrita a cap Denominació d'Orígen. De tot plegat se n'ha parlat aquest divendres en un curs de la Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que ha celebrat la vintena edició comptant amb la participació d'unes 2.000 persones en el conjunt d'activitats programades.

Els 25 alumnes del curs de vinya d'altura que s'ha organitzat en el marc de la Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà, amb la implicació del Departament d'Agricultura, s'han desplaçat aquest divendres a dues finques experimentals de Bolvir (Cerdanya) per conèixer de primera mà el comportament que té el cultiu en aquest territori. El seu impulsor, Joaquín Gay de Montellà, està treballant per a què l'hectàrea i mitja que té de les varietats de riesling i pinot noir es pugui explotar ben aviat amb caràcter comercial. En el seu cas, compta amb un total de vint hectàrees de vinya a Catalunya, repartides, a més de la Cerdanya, entre el Garraf i la Conca de Barberà. A més, vol incrementar la seva plantació i arribar en un futur a tenir un mínim de vuit hectàrees.

El fet que el marc normatiu actual estableixi que per ampliar la superfície sigui necessari comptar amb una autorització de plantació, encara que aquesta sigui d'una altra zona productora, pot complicar-ne a partir d'ara el seu creixement. Per aquest motiu, una part de l'increment d'aquest cultiu a la Cerdanya anirà vinculat a l'arrencada de ceps en d'altres territoris per fer-ne créixer de nous a la comarca, segons ha explicat la cap d'àrea dels serveis agrícoles de l'Oficina Comarcal de la Cerdanya del Departament d'Agricultura, Núria Fontanet. En aquest sentit, ha dit que, igual que va passar al 2014 i 2015, es podria tornar a experimentar un augment exponencial i arribar, en tres anys, a superar les catorze hectàrees conreades, gairebé el doble de les vuit actuals.

Tot i això, Fontanet considera que el cultiu pot tenir molt més recorregut i ha explicat que la comarca compta amb 2.500 hectàrees de conreu a les quals, en aquest cas, s'hi podrien sumar les que estan als marges o en zones de vessant, ja que també serien aptes per fer vinya. Mentre, en el marc del curs l'alumnat ha posat damunt la taula la possibilitat que aquesta zona pogués acabant conformant una nova DO de vi de muntanya, tenint en compte que ni la Cerdanya ni l'Alt Urgell estan circumscrits a cap Denominació d'Orígen, el que implica que els productes s'hagin de comercialitzar al marge d'una DO o sota la DO Catalunya. Una opció que, segons la cap d'àrea dels serveis agrícoles, es podria acabar explorant si en un futur el sector la reivindica.

Més de 400 inscrits als cursos de la 20a Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà

La 20a Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà tancarà amb èxit de participació, aquest dissabte, una edició commemorativa en la qual s'ha volgut recuperar algunes de les temàtiques que han tingut més interès per part dels alumnes, així com també afavorir el retrobament amb alguns dels professors més emblemàtics que han impartit alguns dels cursos. La xifra d'inscrits d'enguany ha estat de 409 persones, que formen part de les 2.000 que hi han participat en algun dels actes programats en el marc d'aquesta setmana universitària, segons ha explicat el president de l'Associació Universitària de Cerdanya, Francesc Armengol, que s'ha mostrat satisfet pel desenvolupament d'aquesta edició que ha qualificat de "vintage".

Més a INCAVI - Món del vi