Exposició a Sort fins el 12 de gener

L'exposició itinerant "Les distàncies còsmiques", a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà

L'exposició mostra com a partir de la mesura del radi de la Terra, i tot i encadenant mètodes, s'ha aconseguit determinar la distància als objectes més llunyans de l'Univers conegut.

Les distàncies còsmiques
photo_camera Un dels plafons expositius de "Les distàncies còsmiques"

L'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, acull fins el divendres dia 12 de gener, l'exposició itinerant "Les distàncies còsmiques", dissenyada pel Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. L'exposició mostra els mètodes per a mesurar distàncies als cossos celests i com aquests mètodes s'han anat desenvolupant amb els anys segons les distàncies a mesurar. Es podrà visitar a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, fins divendres 12 de gener.

Alguns dels procediments emprats en el passat avui en dia són obsolets per manca de precisió, d'altres s'han millorat amb nous instruments i són imprescindibles per arribar a mesurar distàncies cada cop més grans. I és que els diferents mètodes que s'apliquen a les diferents distàncies no són independents entre ells. Per estimar la distància a la galàxia més llunyana cal saber la que ens separa de galàxies properes. Alhora aquestes distàncies properes no es podrien calcular sense saber abans a quina distància són les estrelles i quina distància ens separa del Sol.La mida de l'Univers es calcula començant pel cossos que tenim més a prop i anant cada vegada més lluny, amb procediments successius i depenents. 

Tot i que l'exposició "Les distàncies còsmiques" es va elaborar amb motiu del trànsit de Venus del 5-6 de juny del 2012, aquesta és una exposició atemporal. El disseny tant dels continguts com del format de la exposició l'han fet: L. Balaguer, J. M. Carrasco, C. Jordi, E. Masana, S. Olarte, S. Roca i M. Romero. Tots ells membres del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona.