LITERATURA

Àlvar Valls presenta a Andorra 'Entre l'infern i la glòria', una biografia novel·lada de Jacint Verdaguer

Els últims dies de la vida de mossèn Cinto Verdaguer serveixen a l'escriptor Àlvar Valls per repassar en forma de novel·la la seva història, la d'un home que va ser tan estimat com odiat. 
Albert Villaró i Alvar Valls
photo_camera Albert Villaró i Àlvar Valls aquest dijous a la Fada Ignorant/andorradifusio.ad

L’escriptor Àlvar Valls, acompanyat del també escriptor Albert Villaró, han presentat aquest dijous, a la Fada Ignorant, 'Entre l'infern i la glòria', (Edicions de 1984), una novel·la històrica, on es barregen fets reals així com també de ficció. Albert Villaró va destacar el “llenguatge extraordinari, sense concessions, espectacular”, de l'autor i va qualificar 'Entre l'infern i la glòria', de "novel·la magnífica, amb batec”. Villaró va dir que Àlvar Valls aconsegueix dibuixar “un Verdaguer polièdric, amb moltes capes”, reconstruir “una condició humana que fins ara ens havia arribat de manera fragmentària”. 

La novel·la se centra en els últims 18 dies de la vida del protagonista, el 1902, malalt terminal de tuberculosi i va ser traslladat a la Vil·la Joana de Vallvidrera. Un breu període en què es reprodueix la lluita entre dos grups d’amics, els de la Lliga i els republicans, per influir en les decisions del poeta. Valls explica al llibre, que té més de 1.000 pàgines, que tots els personatges que hi surten citats amb nom i cognoms són persones reals. En total, l’escriptor ha dedicat més de 15 anys a documentar-se sobre Verdaguer i també ha realitzat una bibliografia i una cronologia sobre el poeta.

L'autor de la novel·la 'Entre l'infern i la glòria' sobre Jacint Verdaguer, Àlvar Valls, en roda de premsa a La Central del Raval, el 5 de març del 2020 (vertical)

(Foto: Pere Francesch)

Àlvar Valls ha dit de Verdaguer “és un dels principals escriptors catalans de tots els temps i només per això ja mereix una novel·la i un llibre de ficció. No un, sinó molts”, ha afegit. En total, són 18 capítols, dels quals en pengen 64 episodis de la seva vida. Als últims dies abans de morir, Verdaguer estava en mans de dos grups d’amics enfrontats, els que giraven entorn de la Lliga i el regionalisme i els altres eren els republicans. Els dos grups es disputaven l’amistat de Verdaguer, ha explicat l’autor. Això, segons Valls, “reprodueix el nucli dramàtic de la seva vida”.

Un dels més moments més dramàtics que es reflecteix a ‘Entre l’infern i la glòria’ va ser el conflicte del poeta amb el bisbe i que se li van treure les llicències de dir missa. Valls ha explicat que ha intentat evitar el ‘morbo’ dels temes més conflictius de Verdaguer. Per exemple, ha detallat, dels exorcismes se’n parla, però de passada amb altres episodis. “No és una novel·la sensacionalista”.

Pel que fa el títol ‘Entre l’infern i la glòria’, Àlvar Valls ha explicat que la vida de Verdaguer va ser un infern sobre tot quan li van treure la possibilitat de dir missa i era un personatge poc adaptat a les coses i sempre patia. “No va tenir una vida plàcida”. Per altra banda, la glòria, ha explicat fa referència, a “la glòria del poeta en aquest món i la glòria celestial que ell cercava”. “Virus Verdaguer”Ha reconegut que fa molts anys que algú li va “inocular el virus Verdaguer” que “t’atrapa i no et deixa mai més”. “A mi em va passar amb l’obra i la vida de Verdaguer”, ha assegurat. De fet, l’autor porta 15 anys estudiant sobre la seva figura i obra i durant tot aquest temps ha fet una bibliografia que té més de 5.000 entrades i una cronologia del poeta que ja té més de 1.000 pàgines i que li ha servit per escriure la novel·la. 

El perfil

Àlvar Valls i Oliva (Barcelona, 1947) és autor d'una quinzena de llibres de gèneres diversos: poesia, narració juvenil, prosa literària i periodisme, entre d'altres. Resideix a Andorra des del 1979, on ha dirigit dues revistes i un diari. Ha esperat fins a l'any 2019 per iniciar-se en el gènere novel·lístic, amb El dinovè protocol, una ficció ucrònica sobre el «procés» català, i ara presenta Entre l'infern i la glòria, després de més de quinze anys de documentar-se sobre Verdaguer.