A proposta de la Germandat de Sant Sebastià

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell declara a Mossèn Parés Fill Adoptiu de la ciutat

El ple de l’Ajuntament urgellenc, celebrat aquest passat dilluns, ha aprovat per majoria concedir el títol de Fill Adoptiu de la Seu d’Urgell a Mossèn Xavier Parés i Saltor. Aquesta petició de designació s’ha realitzat a proposta de laGermandat de Sant Sebastià que va fer pública la petició l’any passat, tot coincidint amb els 50 anys de la seva ordenació com a capellà.

En l’argumentació d’aquesta proposta, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va remarcar que “la trajectòria com a capellà de Mn. Parés ha estat sempre lligada a la nostra ciutat, però els motius pels quals es proposa la seva designació com a fill adoptiu de la Seu d’Urgell transcendeixen la seva trajectòria eclesiàstica”.

L’alcalde urgellenc també va subratllar respecte la figura de Mn. Parés que “com a Ajuntament de la Seu d'Urgell sempre que hem tingut necessitats respecte la utilització de la Catedral, el Claustre o Sant Miquel per a activitats culturals, la predisposició per part de Mn. Parés com a rector de la parròquia ha estat total i absoluta”. 

Acte públic

En aquest mateix plenari on s’ha aprovat designar a Mn. Parés Fill Adoptiu de la Seu d’Urgell, Albert Batalla va informar que el pròxim mes de setembre se celebrarà un acte de nomenament oficial, i que comptarà amb la presència del mateix capellà.

Trajectòria de Mn. Xavier Parés a la Seu d’Urgell  

Mn. Xavier Parés va néixer a Ribes de Freser però amb 10 anys ja va arribar a la Seu d'Urgell, concretament per estudiar al Seminari Diocesà. Finalitzats els estudis i ordenat prevere fou nomenat vicari de la Parròquia de Sant Ot, a la Catedral de la Seu d'Urgell. Per sempre més la seva tasca eclesiàstica quedaria lligada a la nostra ciutat exercint també de rector de l'església de Santa Magdalena, rector del Seminari diocesà i ens els darrers anys com a rector de Sant Ot i Degà del Capítol Catedral. 

Durant la seva joventut fou impulsor i fundador de l'ACSI (Acció Catòlica Serveis Informatius) d'on en sortiren grups importants de jovent amb activitats de tota mena que avui encara perduren: la Creu Roja, el Cine-Fòrum o el Sedis. També va ajudar a refundar l'Agrupament Escolta Santa Maria d'Urgell i el Grup de Colònies els Isards. Quan fou rector de Santa Magdalena creà el MISMAG (Moviment Infantil de Santa Magdalena) que impulsà un equip de futbol del barri, la festa de Sant Joan -que durant aquells anys era referent a la ciutat- o la Festa Major del barri de Santa Magdalena.  

També va esdevenir una de les persones imprescindibles en la fundació i posada en marxa del Taller Claror, conjuntament amb Ramon Graell o Mn. Jordi Gasch. Aquesta institució, que enguany celebra els 40 anys, ha estat possible gràcies al suport de moltes persones, entitats i administracions, però també a l'esforç ingent dels iniciadors del projecte, entre ells Mn. Parés. 

Recuperador i impulsor de la Processó de la Setmana Santa a la Seu. Aquest és, evidentment, un acte religiós, però també constitueix un punt de trobada cívic i cultural que aplega milers de persones a la nostra ciutat el Divendres Sant. 

Mn. Parés és membre del Patronat de la Fundació Sant Hospital, còmplice del Retaule de Sant Ermengol, col·laborador imprescindible en moltes festes populars com Sant Sebastià, Sant Antoni o Sant Cristòfol. Els proposants en destaquen, més enllà del seu currículum, la seva absoluta disposició a col·laborar sempre per la Seu i les seves entitats: “Sempre que se li demana quelcom per la Seu, s'hi implica amb ganes i bona cara” remarquen des de la Germandat de Sant Sebastià. 

Cal destacar també un fragment del pregó que va realitzar Mn. Xavier Parés per els festes de Sant Sebastià de l’any 2013: “És per tot això que puc dir-vos que la Seu és el meu poble i la meva ciutat. Encara que vaig néixer a Ribes de Freser és aquí a la Seu on sempre he viscut de nano, d'adolescent, de jove i de gran. És aquí on hi tinc els meus amics, on hi tinc casa meva, i tots vosaltres sou la meva família”.