EDUCACIÓ

Josep Bargalló: "El Congrés Educació i Entorn de la Seu d'Urgell és clau des del punt de vista nacional"

Uns 300 professionals reflexionen sobre la transformació educativa al Congrés Educació i Entorn, que enguany posa l’accent en les xarxes i el lideratge pedagògic.

Pla mitj...... del conseller d'Educaci......, Josep Bargall......, intervenint a l'acte inaugural del 9..... Congr.....s d'Educaci...... i Entorn de la Seu d'Urgell. Imatge del 30 de maig de 2019 (Horitzontal).
photo_camera El conseller d'Educació, Josep Bargalló, intervenint aquest dijous a l'acte inaugural del 9è Congrès d'Educació i Entorn de la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio

Des d’aquest dijous i fins el proper dissabte, la Seu d’Urgell aplega 300 professionals de l’àmbit educatiu en la 9ena edició del Congrés Educació i Entornde la Seu d’Urgell. Una jornada que permet als participants reflexionar en aquesta ocasió al voltant de la transformació educativa, posant l’accent en les xarxes i el lideratge pedagògic per millorar la qualitat del sistema.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, que ha inaugurat el congrés, ha destacat que l’esdeveniment “és clau des del punt de vista nacional, perquè és un congrés que ha anat aportant molts elements de debat per a la millora de l’educació i perquè per a nosaltres té un element exemplar: hi ha professorat de tot Catalunya”, alhora que ha subratllat la importància d’organitzar-lo juntament amb l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Govern d’Andorra.

Bargalló ha afegit que el congrés “té enguany un element fonamental de la política educativa de la Generalitat, i és que el treball per la millora del sistema educatiu s’ha de fer des de l’aula, amb l’alumnat i el professorat. Com a responsables de la política educativa, ens ho hem posat com a prioritat”. I ha afegit que “el congrés de la Seu és una perfecta trobada” per aquest objectiu, alhora que s’ha mostrat “absolutament satisfet”, de l’èxit de l’edició d’enguany, amb més de 300 persones.

Per la seva banda, abans de l’iniciar l’acte, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha celebrat que enguany s’hagi pogut tornar a celebrar el Congrés “després que l’any passat, malauradament, a causa de l’aplicació del 155, no fos possible fer-ho”. Batalla també s’ha mostrat “satisfet” que la Seu pugui acollir aquest esdeveniment. Al seu torn, la ministra d’Educació del Govern d’Andorra, Ester Vilarrubla, ha subratllat que el Congrés “és una oportunitat única per compartir aquests processos de renovació” en l’educació.

L’edició d’enguany versa sobre la innovació pedagògica com a mitjà per a transformar els centres i els processos educatius, entenent la transformació educativa com una realitat que s’ha de dur a terme en el nucli dels centres i de la comunitat educativa. Les xarxes educatives són el suport que ha de transformar i millorar l’aprenentatge, i el lideratge pedagògic dels docents i equips directius qui ho han de fer possible.

El congrés s’estructura en tres àmbits: un espai de reflexió, en format conferència, per als diferents debats; un espai d’interacció, en format de presentació d’experiències; i una taula rodona, en forma de debat, amb la participació d’experts.

Per reflexionar al voltant dels diferents temes plantejats, el Congrés Educació i Entorn aplega opinions de personalitats d’àmbit internacional i territorial, com ara José Weinstein -Sotssecretari d’Educació del Govern de Xile entre 2000 i 2003-; David Bueno -Doctor en Biologia i professor i investigador de Genètica a la Universitat de Barcelona-; Xavier Prats Monné -fou alt funcionari de la Comissió Europea, com a director general d’Educació i Cultura-; Àngel Castiñeira -Director de la Càtedra de Lideratge i Governança Democràtica de la Universitat d’ESADE-Ramon Llull-; Verónica Boix: Investigadora principal i membre del comitè de direcció del Project Zero, Harvard Graduate School of Education-.

El Congrés d’Educació i Entorn està organitzat conjuntament pel Departament d’Educació, el Govern d’Andorra, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Es pot seguir tota l’actualitat del congrés a través de twitter amb l’etiqueta #congreseduseu