Jornades de portes obertes a l’església romànica de Sant Serni de Cabó

Els dies 18 de juliol i 8 d’agost es podrà visitar el temple i contemplar el facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, del segle XI, un dels documents més antics en què apareix la llengua catalana.

photo_camera Facsímil dels Greuges de Guitard Isarn a l’església de Sant Serni de Cabó.

El pròxim dissabte, dia 18 de juliol, i el dia 8 d’agost, l’església romànica de Sant Serni de Cabó, a l’Alt Urgell, celebrarà jornades de portes obertes, de 10 del matí a dues del migdia i de 4 a 8 de la tarda, per tal que les persones que hi estiguin interessades puguin visitar l’església i, alhora, contemplar la versió facsímil dels Greuges de Guitard Isarn, un dels documents més antics en què apareixen textos en una incipient llengua catalana.

Escrits entre 1080 i 1095, els Greuges recullen una llarga relació d’ofenses i provocacions comeses pels germans Guillem Arnau i Mir Arnau contra el seu senyor, Guitard Isarn de Caboet. El text ens parla de robatoris i violències diverses, insults a l’esposa de Guitard Isarn, manca d’assistència obligada al senyor, desobediència i indisciplina. Tot plegat el fa força il·lustratiu del clima de violència que va acompanyar l’adveniment de la societat feudal.

Els Greuges de Guitard Isarn de Caboet, anteriors en més de cent anys a les Homilies d’Organyà, alternen el català i el llatí en la seva redacció, amb un clar predomini de la llengua romànica. Es tracta, per tant, d’un dels primers documents que incorpora el català en aquestes generoses proporcions, i això en fa una fita tant per l’estudi de la història de la Catalunya medieval com per l’evolució de la llengua catalana.