ELECCIONS 14F

Jordi Fàbrega: "La marca 'Ara Lleida' no ens representa, es fonamenta en el model caduc de les províncies"

Jordi Fàbrega Sabaté és el primer candidat de JUNTS per l'Alt Pirineu i Aran, a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.
Jordi Fàbrega 1
photo_camera Jordi Fàbrega ocupa el tercer lloc a la candidatura de 'Junts' per Lleida/JUNTS

Jordi Fàbrega Sabaté (Lleida, 1972) és llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Pediatria i àrees específiques. Màster en Direcció d’Institucions Sanitàries. Professor de Medicina de la Universitat de Lleida. Ha estat director Assistencial de Pediatria dels Pirineus, SCCLP. Participa en nombrosos associacionsi entitats: secretari del Club Esportiu Ciutat la Seu. Portaveu de la Comissió en Defensa de l’Escola Catalana de la Seu d’Urgell. Membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears- Filial de l’Alt Urgell i de la Societat Catalana de Pediatria. Membre d’Òmnium AltUrgell i l’ANC.És alcalde de la Seu d'Urgell i ocupa el tercer lloc a la candidatura de JUNTS per la circumscripció electoral de Lleida a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Quin model territorial proposeu per al conjunt del país? Junts per Catalunya té clar, i així s’especifica en la seva ponència política, que l’estructura supracomarcal del país han de ser les vegueries, en lloc del model provincià arcaic i caduc. I en segon punt nosaltres sempre hem defensat l’equilibri territorial del país, i estem disposats a construir un pacte global per la cohesió territorial de Catalunya, establint un nou model de governança compartida entre el Govern de la Generalitat, el món local i els agents socioeconòmics, i reivindicant el potencial econòmic, laboral i social de l’economia generada pel teixit productiu i empresarial català de tots els territoris, cadascun d’ells amb les seva singularitat i potencial propis, com el Pirineu.

Obrireu a l’Alt Pirineu totes les delegacions de la Generalitat com passa a les Terres de l’Ebre? Un dels problemes actuals que presenta la nostra vegueria és que aquesta no s’ha desplegat de manera efectiva, ni de bon tros. I és evident que la comparació amb les Terres de l’Ebre ens mostra el camí.  Per això un dels punts fonamentals de la propera legislatura es desplegar-la del tot, òbviament amb totes les delegacions de la Generalitat

Un dels punts fonamentals de la propera legislatura es desplegar del tot la vegueria

Quin model turístic proposeu per a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu i Aran? És evident que el turisme té un pes molt important en l’economia pirinenca, i en depenen moltes famílies, i justament la pandèmia ens ha fet apreciar tots els productes de proximitat amb la seva gran qualitat com els que tenim al Pirineu. Per això des de Junts per Catalunya potenciarem el turisme rural de qualitat i de proximitat on incidirem en la promoció dels productes agroalimentaris de kilometre zero i fomentarem paquets turístics combinant el sector alimentari, el sector allotjaments, la gastronomia i els espais naturals com elements essencials per potenciar el turisme rural. A més, aquest turisme ha de tenir en compte la necessària desestacionalització, per compatibilitzar-lo amb les activitats del sector primari i no caure en la massificació. 

L'Alt Pirineu precisa una marca turística pròpia o creieu que cal mantenir la marca ‘Ara Lleida’? L’Alt Pirineu necessita una marca pròpia, ja que el “paraigües” d’Ara Lleida`’ no ens representa, ja que es fonamenta en el concepte caduc de les províncies, però no en la realitat del territori. El Pirineu no és de Lleida, és del Pirineu. Per tant entenem que la marca amb la que ens hem d’identificar ha de ser “Pirineu” o “Alt Pirineu”.

La marca ’Ara Lleida' no ens representa, perquè es fonamenta en el concepte caduc de les províncies. El Pirineu no és de Lleida, és del Pirineu.

Esteu a favor de la candidatura dels JJOO d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030? Per què? Aquesta candidatura es fonamenta en un nou concepte de Jocs Olímpics, basat en la sostenibilitat i la integració amb l’entorn, i en cap manera pretén la creació de noves infraestructures (és un dels requisits del Comitè Olímpic). Per tant, amb aquest model, igual que Barcelona92 va ser un canvi substancial en la manera d’entendre els Jocs Olímpics i ens va deixar una de les infraestructures més importants de la Seu d’Urgell, com és el Parc Olímpic del Segre, entenen que els JJOO d’Hivern 2030 poden ser el punt de sortida a una nova manera d’entendre l’olimpisme. Amb aquesta idea donem ple suport a aquest projecte, que revitalitzaria l’esport de la neu i donaria una visibilitat al Pirineu que tindria molts rèdits futurs dels que tots en sortiríem beneficiats.

Els JJOO d’Hivern 2030 revitalitzarien  l’esport de la neu i donarien una visibilitat al Pirineu que tindria molts rèdits futurs beneficiosos per a tothom

Cal una nova Llei d’Alta Muntanya? Per què? Perquè les realitats urbanístiques o industrials del Pirineu no tenen res a veure a les de les zones metropolitanes, ni tampoc a altres zones rurals de Catalunya. Amb la nova Llei de Muntanya podem donar resposta a aquesta realitat específica del Pirineu, i així facilitar el repoblament de la nostra terra i el desenvolupament de diferents activitats econòmiques, tot tenint cura de l’entorn i fer-les compatibles amb la ramaderia, l’agricultura i la silvicultura.

Amb la nova Llei de Muntanya podem donar resposta a aquesta realitat específica del Pirineu

Quines mesures proposeu per a lluitar contra el despoblament i revertir l’actual situació? Amb la pandèmia molta gent ha descobert el nostre entorn i la nostra qualitat de vida, al mateix temps que ha descobert que amb el teletreball es pot viure a molts kilòmetres de distància del lloc de feina. Això és una gran oportunitat per repoblar els nostres petits nuclis locals del Pirineu. Però per això és fonamental tenir connectivitat (internet mitjançant fibra o 5G), habitatge assequible i serveis (sanitaris, socials i educatius) a totes les valls. Per això ens comprometem a tenir connectivitat a tots els nuclis habitats del Pirineu aquesta legislatura, destinar ajudes públiques a habitatge en zones rurals i assegurar la correcta cobertura dels serveis a totes les valls del Pirineu.

És fonamental tenir connectivitat (internet mitjançant fibra o 5G), habitatge assequible i serveis (sanitaris, socials i educatius) a totes les valls del Pirineu

Quines inversions en infraestructures considereu més prioritàries a la regió pirinenca? És fonamental i, per això l’executarem, el projecte de millora del port de Comiols com a principal via d’entrada al Pirineu a través del Pallars. I per altra part els dos eixos viaris fonamentals del Pirineu, la N-230 i N-260, dependents de l’Estat Espanyol i ignorats des de fa més de 40 anys (governi qui governi a Madrid), pel que vetllarem per a que siguin veritables eixos de comunicació pirinencs. També incorporarem al pressupost de la Generalitat una partida anual per garantir l’accés a tots els nuclis habitats i la viabilitat hivernal amb les nevades, avançarem en la integració tarifària del transport públic a tot el Pirineu per aconseguir una rebaixa important del preu del bitllet (T-10 pirinenca), promourem el transport a la demanda intercomarcal i vetllarem per la millora de les línies ferroviàries existents, sobretot la línea de Barcelona a Puigcerdà.

L'Eix Pirinenc (N-260) ha estat ignorat per l'Estat durant més de 40 anys

El teletreball ha vingut per quedar-se. Quines mesures proposeu per al seu foment al Pirineu? Està contestat anteriorment, però insisteixo que és fonamental la connectivitat a tots els nuclis habitats del Pirineu i per això, serà una de les prioritats de Junts per Catalunya per a la propera legislatura.

El sector industrial al Pirineu és molt feble. Què proposeu? Cal potenciar el creixement del pes industrial, sobretot de les PIMES, impulsant la industria de valor afegit, mediambientalment sostenible, exportadora i sobretot del segment tecnològic mig i alt, amb les noves tecnologies aplicades a la industria. Per això aplicarem els fons europeus (Next Generation EU) per rellançar projectes industrials d’alt valor al Pirineu, de la mà de les industries existents o de noves que s’hi vulguin establir.  

logo JUNTS