ELS FOGONS DEL PIRINEU

Hotel Terradets, cuina de mercat contemporània amb arrels pallareses

fogons (2)
Hotel Terradets 4
photo_camera La família Serra Fillat a l'Hotel Terradets, davant del llac/FS

El 1946, Gabriel Fillat Mir de casa Gabriel de Cellers i Teresina Travesset Jordana, de casa Mora d’Aiguavella, a la Vall Fosca, es casen. El matrimoni, juntament amb Pau Fillat Baldomà, l’avi Pau, van tirar endavant Casa Gabriel, un petit hostal que oferia menjar i hospitalitat als viatgers que transitaven pel congost de Terradets, porta d’entrada al Pirineu. Gabriel Fillat feia de taxista i portava el correu i la seva dona Teresina, es cuidava de la casa i de l’hostal, una excel·lent cuinera que s’havia passat nits senceres fent canelons, explica Gabi Serra Fillat, besnet del fundador. A l’antic hostal originari hi va néixer la seva mare Dolors Fillat Travesset, la gran de tres germanes. 

A l’inici, Casa Gabriel era a l’altre costat de la carretera, però la construcció de la via del tren, que va arribar a Cellers el 1949, els va obligar a marxar i aixecar-lo de nou més enllà. Allò que en el seu moment va suposar un cop fort, també va esdevenir una oportunitat, perquè aquí hem pogut fer créixer i portar a terme un projecte il·lusionant, reconeix Gabi Serra. Certament, aquelles dificultats no van aturar el negoci familiar, ben al contrari. L’Hotel Terradets no ha parat d’anar a més en tots els aspectes i avui és un dels millors racons per al relax gastronòmic del Pirineu. 

Encara es parla dels arrossos memorables de Josep Serra 

Josep Serra Bardella, fill de Mostesquiu - poble de l'antic terme d'Orcau, actualment d'Isona i Conca Dellà - va anar a aprendre l’ofici de cuiner a Barcelona, encara es parla dels seus arrossos memorables. El 1969 es casa amb Dolors Fillat i junts han portat durant més de trenta anys, amb gran dedicació i professionalitat, el Terradets. Avui, una nova generació, ben formada i amb noves idees, ja es troba al capdavant del negoci familiar. Els fogons, comandats per Gabi Serra Fillat, format a l’Escola d’Hoteleria de Barcelona, s’encarrega de fusionar aquesta tradició gastronòmica amb les tècniques d’última generació. L’administració i gestió la porten conjuntament amb seva germana Alba Serra Fillat, diplomada en administració en serveis d’hoteleria a l’Hotel Escola de Sant Pol de Mar. Ells dos i la mare, Dolors Fillat, conformen un equip sòlid al capdavant d’un negoci que ha anat passant de manera ininterrompuda de pares a fills durant quatre generacions. L’altre germà, Josep Oriol Serra, viu a Barcelona i també està vinculat al sector hoteler: és cofundador de Smarts Rooms Company i Yurbban Hotels.

L'Hotel Terradets avui és un dels millors racons per al relax gastronòmic del Pirineu

L’excepcional ubicació de l’Hotel Terradets el converteix en el punt de partida perfecte per a realitzar multitud d’activitats de natura, cultura, esport i lleure. Situat a la vora de l’embassament de Terradets, disposa de seixanta habitacions modernes i acollidores amb vista al llac. Gabi Serra explica que tenim diversos tipus de clients: el passant, el de banquets i càterings, el d’hotel, el de natura i esports, l’enològic, i ara també estem potenciant el de BTT.

Gabi Serra: " Fem una cuina de quilòmetre zero, que creu molt en el producte del Pallars"

Hotel gastronòmic

Si hi ha un lloc amb encant a l’Hotel Terradets, és sens dubte el Restaurant del Llac. Amb unes vistes espectaculars, ofereix cuina de mercat contemporània i una selecció de vins dels cellers pallaresos. La gastronomia, amb arrels pallareses, es basa en productes de qualitat i de temporada i dóna fruit a plats sorprenents amb sabors de la terra. L’establiment ofereix tres propostes diferents: la cafeteria casa Gabriel, la Fonda, i el Restaurant del Llac. Gabi Serra ens parla de la seva cuina amb passió, és una cuina de quilòmetre zero, que creu molt en el producte del Pallars, i que s’esforça per créixer cada dia més gastronòmicament. Volem que la gent ens identifiqui com un hotel gastronòmic, afirma Gabi. 

El braó de corder xisquet lacat, l’escudella, el pop a la brasa o el bacallà cuit a la baixa temperatura amb salsa de safrà, són alguns dels plats que no falten mai a la carta del Restaurant del Llac. A part del xolís, la girella, l’allioli de codony o el mostillo de mel o de vi, també es poden tastar propostes i suggeriments de temporada. Cada dia s’ofereix alguna sorpresa de la terra: castanyes, bolets, caragols, cabrit…

Mostillo de mel i nous, una especialitat de la padrina Teresina

El Mostillo de mel i nous és un plat de la padrina Teresina. Tothom la coneixia com la padrina, era un dona molt activa i estimada, una gran relacions públiques que es feia amb tothom, rememora Gabi. Aquesta és una especialitat dolça, típica de les comarques pirinenques i que abans es feia per aprofitar les restes de la producció de mel fixades a les bresques. La seva elaboració s'ha simplificat i ja no es fan servir les restes de les bresques sinó mel o melosa.

IMG-20200629-WA0003

Ingredients

600 ml d’aigua filtrada

500 gr. de mel mil flors

145 gr. de farina

40 nous a quarts

Recepta

*  Bullir ¾ parts d'aigua amb la mel, deixar que bulli una estona i retirar l’escuma.

*  En un recipient a part, desfer l'aigua restant i la farina amb el túrmix.

*  Barrejar els dos preparats i bullir una estona tot remenant. Vigilar que no s'enganxi.

*  Parar el foc i afegir les nous trencades, remenar i posar en un recipient.

*  Tapar a pell amb film, deixar refredar a temperatura ambient i reservar a la nevera, fins al moment de servir.

Diputació logo

Més a Els Fogons del Pirineu