Guifi.net rep el premi com a un dels millors 5 projectes de Banda Ampla Europeus

La Fundació guifi.net ha rebut aquesta tarda a Brusel·les de la mà del Comissari Günter H. Oettinger per a l'Economia i Societat Digital de la Comissió Europea, el premi com a millor iniciativa per la Banda Ampla de nova generació del 2015 en la categoria de "models innovadors en finançament / models econòmics i inversió" com a reconeixement al model desenvolupat i al considerar-lo com a model de referència per a la inspiració de molts altres projectes de banda ampla de nova generació a Europa.

logo_alturgellfibra-03
photo_camera Alt Urgell Fibra treballa amb aliança amb Guifi.net.

Aquest dimarts, també a Brusel·les, es presentarà la iniciativa i el model econòmic que aquesta iniciativa desenvolupa en el marc de la jornada "B-Day: Broadband 2020 and Beyond" organitzada per la Comissió Europea.

Des de la Fundació guifi.net han manifestat el seu "agraïment a la Comissió Europea i al jurat que ha avaluat les propostes, per haver-nos considerat mereixedors d'un reconeixement del més alt nivell europeu com aquest". "És un orgull que una iniciativa col·lectiva que s'empeny des de la base, amb la participació de la ciutadania i el voluntariat, de petites i mitjanes empreses al territori i amb la col·laboració de diverses administracions locals, es consideri com un exemple de model econòmic innovador a seguir per aconseguir els objectius Europeus per al 2020 per la banda ampla ultraràpida de nova generació".

El mèrit d'aquest reconeixement és, per tant, de tot el col·lectiu de participants d'aquest model d'economia col·laborativa mitjançant el qual es desplega una Xarxa de Comuns per a l'accés a Internet.

La xarxa de telecomunicacions guifi.net va començar-se a desenvolupar al 2004,  com a iniciativa ciutadana que mitjançant enllaços sense fils aconseguia fer arribar l'accés a Internet on no era possible tenir-lo de cap altra manera. Des d'aquell moment la infraestructura de xarxa no ha parat de créixer, havent incorporat, en els darrers anys, trams de xarxa amb fibra òptica i desenvolupat el model econòmic basat em la gestió dels Comuns i la economia col·laborativa aplicant els principis de la premi Nobel d'Economia 2009, la doctora Elinor Ostrom. El resultat és habiltació de professionals i petites empreses vinculades al territori per posar en valor la proximitat i oferir uns serveis competitius en cost i qualitat als que puguin oferir els operadors que utilitzen models estrictament privats basats en el domini de la infraestructura.

Com a fites remarcables aconseguides en els darrers anys destaquen, entre d'altres:

  • Fer possible que prop de cent mil persones accedeixin a Internet a través de la Xarxa de Comuns des d'unes 30.000 llars i ubicacions diverses, principalment a Catalunya, però també en altres llocs de la Penínusula Ibèrica, i col·laborant amb iniciatives similars arreu del món
  • Tenir en funcionament 18 punts de presència amb fibra òptica repartits en diverses comarques de Catalunya
  • Haver desplegat amb èxit fibra òptica fins a les llars, no només a zones urbanes i industrials, sinó també a entorns rurals a on s'han connectant granges i cases de pagès, i haver demostrat, d'aquesta manera, que en aquests llocs la fibra òpitica no només que és viable, sinó que també és la tecnologia més idònia per connectar-los a Internet
  • Aconseguir que les comarques de Catalunya on la Xarxa de Comuns té més presència siguin les que presenten un índex més alt d'adopció de la banda ampla a les llars, segons dades d'IDESCAT, a on destaca la comarca d'Osona com la primera comarca catalana que ha assolit i superat els nivells de la mitjana europea
  • El compromís inequívoc amb la qualitat de l'accés a Internet al territori, el qual es materialitza amb la posada en funcionament de punts d'intercanvi de trànsit de proximitat. Fruit d'aquest compormís, guifi.net s'ha convertit en poc temps en un dels majors intercanviadors de trànsit al punt neutre de Catalunya (CATNIX)
  • Particpació activa a consorcis i projectes de recerca nacionals i internacionals dels àmbits tecnològic i socioeconòmic.

Tot això, desenvolupant un model econòmic no especulatiu, no discriminatori, basat en l'economia col·laborativa del Bé Comú, la transparència i la sostenibilitat, respectuós amb el marc jurídic europeu, creant noves fòrmules de col·laboració públicoprivada, generador fins a la data d'avui de noves inversions per valor de més de 6 milions d'euros, amb un volum recurrent directe de més de dos milions d'euros anuals i generant ocupació de qualitat i proximitat.

La Fundació privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, guifi.net és una organització no governamental, sense obediència política i sense ànim de lucre ni conflicte d'interessos amb els participants que promou i gestiona la Xarxa de Comuns.

Podeu contactar amb la fundació escrivint a [email protected]