Imprimir

El Geoparc Orígens estrena vols en globus per gaudir des de l'aire de la Conca de Tremp

viurealspirineus | 19 de noviembre de 2019

Imatge d'un globus sobrevolant la Conca de Tremp, dins l'àmbit del Geoparc Orígens/Salvador Miret
Imatge d'un globus sobrevolant la Conca de Tremp, dins l'àmbit del Geoparc Orígens/Salvador Miret
Se sumen a les dues rutes que la mateixa empresa ja va posar en marxa a la zona del Montsec i Mont-rebei, i de Sant Llorenç de Montgai

Una desena de persones han estrenat aquest diumenge la nova ruta de vols en globus aerostàtic que permeten als visitants gaudir amb unes vistes privilegiades del Geoparc Mundial de la Unesco Conca de Tremp-Montsec, que recentment ha adoptat el nom de Geoparc Orígens. En concret, aquest nou servei sobrevola la Conca de Tremp i part de la Conca Dellà i se suma a les dues rutes que també va posar en marxa l'empresa Globus Kon-Tiki a la zona del Montsec i Mont-rebei, i a la de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, també en l'àmbit del geoparc. Durant aproximadament una hora i quart, els usuaris han tingut l'oportunitat d'observar des de més de 1.000 metres d'alçada el patrimoni geològic de l'entorn, que acull les restes fòssils dels darrers dinosaures d'Europa..

La nova ruta en globus pel geoparc que sobrevola la Conca de Tremp s'afegeix a l'oferta que ja va posar en marxa l'empresa Kon-Tiki i que ja ofereix la possibilitat de gaudir des de l'aire de l'entorn del Montsec i Montrebei, i de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, segons ha explicat el coordinador del Geoparc Orígens, Guillem Puras, qui s'ha encarregat d'anar donant explicacions als passatgers durant el viatge.

En concret, han estat deu persones repartides en dos globus les que han estrenat la nova ruta que recorre des de l'aire part del geoparc, en aquest cas la Conca de Tremp i una part de la Conca Dellà, des d'una alçada que, en alguns moments, assoleix els 2.000 metres. El viatge, que es complementa amb un esmorzar, una copa de cava i el lliurament d'un passaport de vol, té uns cost de 160 euros, la meitat en el cas dels menors de deu anys.

Els passatgers han sortit des de Tremp i, a banda de la capital del Pallars Jussà, han sobrevolat poblacions com ara Suterranya, Fontsagrada, Gavet de la Conca, Figuerola d'Orcau, Conques, Isona, Sant Romà d'Abella i Abella de la Conca, entre altres. Però sobretot, han pogut gaudir des de les altures del patrimoni geològic de la Conca de Tremp. És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. En aquest sentit, Puras ha destacat que s'hi troben altres elements que ajuden a explicar l'evolució de la vida com ara les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa: petjades, ossos fossilitzats i ous que daten de fa aproximadament uns 66 milions d'anys.

Un geoparc és un espai unificat amb un patrimoni geològic d'importància internacional, on s'implementen estratègies de promoció i desenvolupament sostenible innovadores, inclusives, integrades i respectuoses amb la identitat del territori. La Xarxa Global de Geoparcs de la Unesco comprèn 140 localitzacions en 38 països d'arreu del món. D'aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals dos es troben en territori català, el de la Catalunya Central i el recentment reconegut de la Conca de Tremp-Montsec.

El geoparc pirinenc el formen dinou municipis de quatre comarques (el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell) que, conjuntament, superen els 2.000 quilòmetres quadrats. L'òrgan de gestió del projecte Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és una associació sense ànim de lucre, formada per diferents ajuntaments de les quatre comarques. També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L'associació compta amb el suport d'altres entitats, com l'Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); la seu administrativa, ubicada a l'Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l'Epicentre, com a punt d'informació turística i espai de benvinguda als visitants.

Puede ver este artículo en la siguitente dirección /articulo/pallars-jussa/geoparc-origens-estrena-vols-globus-per-gaudir-des-laire-conca-tremp/20191119104432016520.html


© 2020 Viure als Pirineus

Av. Passeig del Parc. 26 25700 La Seu d'Urgell 973 989162  [email protected]