La Seu d'Urgell

La Fira de Sant Ermengol consolida l’obertura el divendres a la tarda de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Després que en la darrera edició es realitzés amb èxit una prova pilot d’obrir la Fira de Formatges Artesans del Pirineu el divendres a la tarda, en lloc de dissabte al matí, enguany la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell consolida aquesta aposta i tornarà a obrir aquest espai firal una tarda més per tal de distribuir millor els visitants al llarg de les tres jornades. Així ho han explicat aquest matí l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament urgellenc, Mireia Font, en la roda de premsa de presentació de la Fira Sant Ermengol 2018. Una aula de tast més àmplia i equipada i el cicle de xerrades ‘Parem de Fira!, principals novetats de l’edició 2018.​

IMG_3959
photo_camera Imatge de la presentació de la Fira de Sant Ermengol del 2018.

La Fira de Sant Ermengol d’aquest any se celebrarà el cap de setmana del 19, 20 i 21 d’octubre. Concretament el divendres 19 d’octubre, a les cinc de la tarda, obrirà les seves portes el recinte firal de la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l’Aula de Tast, la Fira d’Entitats, Associacions i Empreses, l’Espai Km0 i la Mostra Ramadera, que es concentren a la zona esportiva de la Seu d’Urgell.

La resta d’espais firals, repartits  en diferents ubicacions de la ciutat, com l’AutoFira, la Fira d’Artesania del Pirineu, la Fira PEP, la venda ambulant i els Encants dels Canonges, obriran al públic el dissabte 20 d’octubre, a les deu del matí.

Pel que fa a la jornada tècnica, en aquesta edició es durà a terme el divendres 19 d’octubre, a tres quarts de tres de la tarda, a l’Aula de Tast. Enguany el tema d’aquesta sessió se centrarà en la comercialització dels formatges artesans. La participació és gratuïta, però fer inscripció prèvia a través de l’Escola Agrària del Pirineu (telèfon 973 352358 o [email protected]). Aquesta jornada compta amb la col·laboració de la Fundació Alícia.

Val a dir que la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell s’inaugurarà oficialment el dissabte 20 d’octubre, a les deu del matí, a càrrec de la consellera d’Empresa i Coneixement del Govern de Catalunya, Ma Àngels Chacón.

Esdeveniment nacional

Respecte la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l’estrella de la Fira de Sant Ermengol, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha manifestat que ha passat l’esdeveniment més important de la ciutat a convertir-se en un “esdeveniment nacional sent, actualment, el millor aparador del Pirineu”. En aquest sentit, Batalla ha remarcat que això ha estat possible “gràcies a la constant innovació que aquesta fira mil·lenària ha viscut en els darrers deu o quinze anys”. L’alcalde urgellenc ha volgut afegir que en aquesta “evolució potent” de la fira hi ha participat no només l’Ajuntament de la Seu i altres institucions sinó també per l’aportació de molts professionals i artesans de diferents sectors.

Nova aula de tast i 12 activitats per a tots els públics

La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament urgellenc, Mireia Font, ha explicat les novetats i els canvis que presenta la Fira de Sant Ermengol d’aquest any. Al respecte, la regidora responsable de la fira ha destacat que l’espai on tenen lloc les sessions dirigides pels millors professionals del formatge es realitzarà en una sola aula de tast, ubicada entre els dos pavellons firals -en lloc de dues com l’any passat- que permetrà millorar l’acústica i el servei.

Pel que fa a la compra de tiquets per participar en qualsevol de les 12 activitats per a tots els públics que es portaran a terme a l’Aula de Tast, es podran adquirir de manera anticipada del 12 al 18 d’octubre de manera online al web www.firasantermengol.cat

També es podran comprar de manera presencial a l’Espai Ermengol però el paguem s’haurà de fer a través de targeta de crèdit.

Val a dir que durant el cap de setmana fira es podran comprar els,tiquets divendres a partir de les cinc de la tarda i dissabte i diumenge a partir de dos quarts de deu del matí a l’estand d’informació. 

‘Parlem de Fira!’

Aquest any, la Fira de Sant Ermengol proposa una novetat que tindrà lloc durant els dies previs a la celebració d’aquest esdeveniment. Es tracta d’un cicle de quatre xerrades que tindran lloc a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat que es desenvoluparan els dimecres 3, 10 i 17 d’octubre, i el dissabte 13 d’octubre.

24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu

Enguany serà la 24a edició d’aquesta fira singular dedica al formatge artesà i es comptarà amb la participació d'un  total de 48 formatgeries: 47 d’aquests seran d’artesans formatgers del Pirineu -29 catalans, 4 aragonesos, 9 bascos, 2 navarresos i 3 francesos- que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos.

El formatge convidat 2018 és de València, l’Heretat de Pere. Els formatges que produeixen són fets directament de la llet de les seves cabres, alimentades a l’aire lliure, fet que els proporciona una matèria primera d’excel·lent qualitat. Aquest formatge valencià ha estat 1r premi com a millor formatger artesà de la Comunitat Valenciana a Gastrònoma 2017.

Recordem que l’entrada a la sala polivalent on es troben els formatgers és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi -celler CASTELL DEL REMEI-, de cervesa artesana  -CERVESA LA MINERA i aigua -Pineo. El tiquet també dóna dret a un tast a l'Espai Tast Km0, al poliesportiu, on estan representats els productors agroalimentaris de proximitat.

L'Amic del Formatge

El premi que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu enguany ha recaigut a Amagoia Anda, cofundadora d'Ardai, servei de distribució de tot tipus de formatges artesans arreu del territori europeu. Aquest guardó es lliurarà divendres 19 d'octubre, a les set de l atarda, a l'Aula de Tast.

24è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Per 24è any consecutiu, el recinte firal de la fira de formatges artesans pirinencs acollirà el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu on participaran un centenar d’aquest formatges.

En aquest certamen, una cinquantena de tastadors professionals -tècnics, restauradors, distribuïdors- deliberaran sobre les bondats dels formatges presentats i decidiran quins són els millors de cadascuna de les 12 categories en què es distribueixen, segons la llet i els processos d'elaboració.

Espai Km0

Km0 és un espai de degustació col·lectiva en què s’ofereixen els productes d’onze elaboradors alimentaris de l’Alt Urgell i Cerdanya d’embotits, pa, cervesa, carns, entre d’altres aliments. S’hi podrà accedir a través de la compra del tiquet de degustació dels formatges, que contindrà una pestanya extra que donarà dret a un tast. També es podrà adquirir tiquets únicament per aquest espai, a la zona de venda de tiquets i informació.

Aliments del territori i tu

Aquest espai, impulsat per la Diputació de Lleida, s’hi faran diferents activitats de degustació i demostració amb l’objectiu de fomentar el consum d’aliments de proximitat, el reconeixement de la feina de productors i restauradors així com la contribució al desenvolupament rural. Hi estan programades 12 activitats gratuïtes i no cal fer reserva prèvia.

Fira PEP

Per tercer any, la fira de Productes Ecològics del Pirineu (PEP) comptarà una quinzena de participats, així com amb 2 activitats: una el dissabte a les  cinc de la tarda, "Energy Balls" a càrrec de Ramon Gené de Dàlit Natura, i l'altra, el diumenge a les onze del matí, sobre la "Cria de pollastres al bosc" a càrrec de Núria Baucells de Debosc. Recordem que aquesta s'ubica al carrer Santa Maria i al carrer dels Canonges.

Altres espais firals

La Fira de Sant Ermengol compta a d’altres recintes firals com l’AutoFira amb 7 concessionaris de la Seu d’Urgell; la Gastrofira composta per 7 foodtrucks, la majoria participants de proximitat.

La Fira d’Artesania del Pirineu, ubicada a la plaça Oms, amb 66 parades. La venda ambulant, amb 289 parades, omplint 2.129 metres lineals.

A la Mostra Ramadera hi haurà exemplars de 3 espècies, vaca, ovella i cabra, seguint així un criteri de tancar el cercle i mostrar els animals que proveeixen la matèria prima per a fer els formatges artesans del Pirineu.

Paral·lelament, durant el cap de setmana de fira, es realitzarà la 3a Trobada de Corals de l'Alt Pirineu; una representació teatral a càrrec de l’Institut Joan Brudieu (divendres i dissabte a les 22 hores); una representació teatral en anglès per a infants de 3 a 8 anys, a càrrec de Kids & Us.(divendres 17:15 hores); una classe oberta de Swing, el dissabte 19 hores) a la  Plaça Patalin; i una classe de jumping i bodycombat, el dissabte 17.30 hores a l’esplanada Palau.

Pel que fa al Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català, enguany tindrà lloc el dissabte 27 d’octubre.

Per estar al dia de tot allò que succeeixi a la fira també es pot seguir a les xarxes socials de la Fira, al web www.firasantermengol.cat

Val a dir també que  la setmana abans de la fira es rebrà a totes les cases el programa de mà amb tota la programació.