FIRA DE FORMATGES ARTESANS DEL PIRINEU

La Fira de Sant Ermengol mostra el seu rebuig a la sentència contra l’1 d’Octubre

Salvador Maura ha rebut el Premi Amic del Formatge que en cada edició atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu.
Salvador Maura premi formatger 2019
photo_camera Salvador Maura rep el Premi Amic del Formatge de mans de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega/Ràdio Seu

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, que ha obert les seves portes aquest matí en lloc d’ahir divendres a la tarda, tal i com estava programat, ha mostrat el seu rebuig a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra l’1 d’Octubre.

Així ho ha fet palès l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, en l’inici del lliurament dels diferents premis que atorga la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que s’engloba en aquest fira mil·lenària de la capital de l’Alt Urgell, i que enguany celebra el seu vint-i-cinquè aniversari. “Primer de tot, deixeu-me manifestar la tristor per les circumstàncies excepcionals que viu el país, i que estan condicionant la Fira de Sant Ermengol, de la mateixa manera que condicionen el funcionament i alteren la normalitat de tot el país”, ha remarcat Fàbrega.

Jurat Formatges

(Foto:laseu.cat)

Al respecte, cal assenyalar que la Fira de Sant Ermengol d’enguany havia de ser inaugurada pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra“però una sentència injusta que ha trasbalsat tots els demòcrates de Catalunya ens ha alterat tots els plans”, ha subratllat l’alcalde de la Seu d’Urgell.

Malgrat aquest context polític a nivell nacional, cal ressaltar que la Fira de Sant Ermengol presenta tot el seu esplendor, on des de primera hora del matí urgellencs i visitants omplen de gom a gom tots els recintes firals amb ganes de gaudir una nova edició d’aquesta important fira que se celebra al Pirineu.

Per la seva part, els formatgers i formatgeres presents a la 25a Fira de Formatges Artesans del Pirineu també han volgut demostrar el seu més rotund rebuig cap aquesta sentència amb diferents accions i manifestacions. Concretament, una representació d’aquests artesans i artesanes del formatges han desplegat una pancarta amb el lema “No deixarem que qualli aquesta sentència. Formatgers i Formatgeres per la Llibertat”, i han llegit un manifest en nom de l’Associació Catalana de Ramaders elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) rebutjant aquesta sentència i demanant l’alliberament dels presos.

Formatgers contra sentència

(Foto:Ràdio Seu)

Val a dir també que molts dels formatgers, no només catalans sinó també vingut d’altres punt del Pirineu,  han volgut decorar els seus estands amb missatges que mostren el rebuig a la sentència amb pancartes per l’alliberament dels presos polítics i pel dret a l’autodeterminació.

Els premis

Aquest migdia, a l’espai firal de formatges ha tingut lloc l’acte de lliurament del Premi Amic del Formatge que en cada edició atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu.

En aquesta edició, el guardó ha recaigut en el mestre formatger de la Formatgeria Mas d’Eroles, d’Adrall, Salvador Maura, ja que enguany, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu celebra el seu 25è aniversari, sent Salvador Maura l’impulsor i organitzador de la seva primera edició l’any 1995 i el seu màxim responsable fins l’any 2004.

Premis formatges

(Foto:laseu.cat)

El guardó -el cartell emmarcat de la Fira de Sant Ermengol d’enguany- ha estat lliurat per l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega qui ha lloat “les seves bones idees, valentia per entomar-les i tenacitat per dur-les a la pràctica, sense parar d’innovar” de Salvador Maura. Per la seva part, el guardonat ha manifestat la seva satisfacció que la Fira de Formatges Artesans del Pirineu hagi esdevingut “patrimoni de la Seu d’Urgell”. “Estic molt content que els urgellencs i urgellenques se l’hagin fet seva”, ha reblat Maura.

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu també ha atorgat aquest migdia els premis que han sorgit del 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu que enguany s’hi han presentat un total de 175 formatges artesans procedents de tota la serralada pirinenca. El jurat d’aquest concurs, format per 60 experts, entre tècnics, elaboradors, distribuïdors, restauradors i periodistes, han tastat i valorat tots aquests formatges presentats a concurs.

En total s’han lliurat 42 premis de les 14 categories que es presentaven a concurs. Val a dir que 6 formatgeries de l’Alt Urgell han aconseguit un total d’11 premis. Les formatgeries guardonades han estat:

·       Formatgeria Castell-Llebre amb 3 premis: medalla d’or en la categoria de  matons, recuits i brossats; medalla d’or al formatge Teo en categoria llet de cabra, quallada àcida; i  medalla de plata amb El Rulo en la categoria de formatges amb condiments.

·       Formatgeria Mas d’Eroles amb 2 premis: medalla de plata per el formatge Ermesenda en la categoria de llet de vaca quallada enzimàtica; i medalla de plata pel formatge Pla del Cim, en categoria de llet de vaca quallada mixta, pasta tova.

·       Formatgeria L’Abadessa amb 2 premis: medalla d’or pel formatge Bruna en categoria llet de vaca, quallada mixta, pasta tova; i medalla de plata pel formatge L’Avi en categoria pasta cuita.

·       Formatgeria L’Oliva amb 2 premis: medalla de plata per Lo Coscollet en categoria llet de cabra quallada àcida i medalla de bronze per Lo Roc Roi en categoria de llet de cabra, quallada enzimàtica.

·       Cal Majuba amb 1 premi: medalla de plata en la categoria de formatges frescos.

·       La Reula amb un premi: medalla d’or en la categoria de iogurts i llets fermentades.